Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i ett batterilager med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledare uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.
(Publicerat idag kl 12.55)

Dåligt intresse för studier i Europa

Publicerat tisdag 2 juni 2009 kl 12.10
1 av 2
Carina Eriksson, internationell koordinator på Karlstads universitet. Foto: Kajsa Carlsson/SR Värmland.
2 av 2
Anne Fromm. Foto: Kajsa Carlsson/SR Värmland.

Fler studenter ska ut i Europa och se sig om, det vill både EU-parlamentet och EU-kommissionen. Och i över tjugo år har programmet Erasmus funnits, det är till för just studenter som vill plugga en eller två terminer på ett utländskt universitet. Men intresset för programmet minskar, från Karlstads universitet var det bara tolv studenter som valde Erasmusstudier det här läsåret.

– De senaste två åren har det varit ett stabilt men ganska lågt intresse för Erasmusstudier, säger Carina Eriksson som är internationell koordinator vid Karlstads universitet.

Erasmus erbjuder utbyten för studenter, lärare och annan universitetspersonal. Det finns deltagande universitet i hela EU och de nordiska länderna som inte är med i unionen.

Men intresset är alltså lågt, av de 10 000 studenter som går på universitetet var det bara tolv som åkte iväg på en utbytestermin inom Erasmusprogrammet senaste läsåret. Och intresset är lågt även på andra håll.

För några år sedan beslutade Europaparlamentet att försöka få ut fler studenter genom att bland annat höja Erasmusstipendiet, alltså de pengar som en utbytesstudent får varje månad. Och i budgeten för kultur och utbildning går nästan hälften, 40 procent, till just Erasmusutbyten, sammanlagt runt 28 miljarder kronor.

Carina Eriksson har flera teorier om vad det låga intresset kan tänkas bero på. Bland annat det ekonomiska läget, hur mycket medel studenterna kan få från CSN och hur mycket information de får om möjligheterna att studera i Europa. Men om studenterna bara vill, finns alla möjligheter att åka iväg.

– Vi har tillräckligt med stipendier att bevilja, säger hon.

Och i en rundfrågning som SR Värmland gjorde på universitetet lanserade även studenterna sina teorier, bland dem fanns bland annat bristen på information och att Europa är för nära och likt Sverige som förklaringar.

Men Erasmusutbytena är populära åt andra hållet. Många studenter kommer till Karlstads universitet från bland annat Tyskland och Frankrike.

 En av de drygt 200 europeiska studenter som kommit hit det senaste läsåret är Anne Fromm från Leipzig i Tyskland. Här pluggar hon bland annat statsventenskap och svenska, och hon säger att det är jättevanligt i Tyskland att plugga i andra europeiska länder.

– Nästan alla mina kompisar är eller har varit utomlands, säger hon och nämner Sverige, Storbritannien, Frankrike och Polen som vanliga länder.

Anne Fromm tror att det är så populärt med utbytesstudier för att språkutbildningen i Tyskland inte är lika bra som den i Sverige.

– Och många vill åka för att få andra perspektiv och träffa studenter från hela världen, säger hon.

Till skillnad från svenska studenter, som både kan ta lån och bidrag från CSN, och få Erasmusstipendiet, har Anne Fromm och de andra tyska studenterna bara stipendiet på knappt 1600 svenska kronor. Hon har sparat pengar och får hjälp av föräldrarna för att kunna åka utomlands.

Kajsa Carlsson
kajsa.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".