Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

EU har koll på vårt badvatten

Publicerat torsdag 4 juni 2009 kl 12.10
1 av 2
Maria Johansson testar utrustningen inför årets badsäsong. Foto: Kajsa Carlsson/SR Värmland.
2 av 2
Vattnet i flaskan skickas till ett laboratorie för kotroll. Foto: Kajsa Carlsson/SR Värmland.

Börjar du bli badsugen? Du kanske inte visste att vår badsäsong här i Värmland inte börjar förrän den 21 juni. Badsäsongen blev kortare förra året, efter att ett nytt EU-direktiv trätt i kraft.

Badsäsongen är avgörande för hur många prover på badvattnet kommunen behöver ta.

– Vi ska ta ett prov innan badsäsongen börjar och sen tre prov totalt under badsäsongen. Tidigare tog vi sju prov, så det har blivit lite färre, säger Maria Johansson på miljö- och byggförvaltningen i Forshaga-Munkfors.

Hon är den som sköter provtagningen i de båda kommunerna och vi träffar henne vid Abborrtjärn, en liten sjö utanför Forshaga. Den är ett av kommunens tre EU-bad. Sammanlagt har vi 28 EU-bad i Värmland, flest finns det i Karlstad. Det finns också flera i Säffle och Hammarö kommuner.

Rekommendationen säger att ett EU-bad ska ha i genomsnitt 200 badande per dygn, och så måste kommunen alltså ta en del prover under sommaren. Provresultaten rapporteras vidare till Naturvårdsverket och till EU, berättar Maria Johansson.

– Men vi gör ingen större skillnad på EU-baden och de andra, vi tar samma prover på alla bad, säger hon.

 Det har funnits badvattenregler från EU-håll i 30 år. Men 2006 beslutade EU-parlamentet att det var dags att förnya lagstiftningen om badvattenkvalité. Kvalitén ska bli bättre, och målet är att alla badvatten i hela EU ska nå kategorin tillfredsställande innan år 2015.

De nya reglerna ska förenkla kommunens provtagningsrutiner och handlar också om att det ska vara enkelt för badgästerna att hitta information om badsäkerhet, både på badplatsen och på internet. Men någon skyltning har det inte blivit än vid Abborrtjärn, myndigheterna har ännu inte bestämt hur den ska se ut.

Maria Johansson tror inte att de som kommer till Abborrtjärn för att bada känner till att det är ett EU-bad.

– Däremot är det mycket frågor om baden. Om hur bra vattnet är och om det är okej att bada, säger hon.

När Maria Johansson har tagit årets första badvattenprov i Forshaga och Munkfors, skickas resultatet till Smittskyddsinstitutet. Där publiceras resultaten på internetsajten Badplatsen, där inte bara EU-baden finns med. Där kan man hitta eventuella anmärkningar och temperaturer. Det finns också en motsvarande webbplats för hela Europa.

Kajsa Carlsson
kajsa.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".