Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Stor opinionsundersökning

Värmlänningarna har svängt om EU

Publicerat fredag 5 juni 2009 kl 06.30
Frågan till runt 1 700 värmlänningar var: "Anser du att Sverige bör fortsätta att vara medlem i EU eller anser du att Sverige bör begära utträde ur EU?"

En stor majoritet av värmlänningarna säger ja till ett fortsatt svenskt EU-medlemskap. Det visar en opinionsundersökning som Sveriges Radio Värmland har gjort tillsammans med Synovate.

Snart 15 år efter folkomröstningen om EU har opinionen svängt. Då vann nej-sidan här i Värmland, nu säger 73 procent av värmlänningarna att Sverige bör stanna kvar i unionen, medan 20 procent tycker att vi ska gå ur. Det finns också de som är osäkra, det svaret fick vi från sju procent av de tillfrågade.

Männen är något mer positiva än kvinnor, och det är en större andel av kvinnorna som svarar att de är osäkra på om vi borde fortsätta vara Eu-medlemmar.

 Det går också att se geografiska skillnader. Andelen som vill att Sverige ska gå ur EU är högre i västra och östra Värmland, och andelen som vill se ett fortsatt medlemskap är störst i Karlstad med kranskommuner.

I undersökningen har vi också jämfört inställningen till EU med vilket parti man säger sig sympatisera med. Bland Folkpartiets och Moderaternas väljare finns det få motståndare till medlemskapet. EU-kritiska Vänsterpartiet har störst andel sympatisörer som vill gå ur EU, 43 procent. Men även bland dem är det fler som är för fortsatt medlemskap. Också bland kristdemokrater och miljöpartister finns en hög andel som vill gå ur unionen, där handlar det om runt en fjärdedel av väljarna.

Kajsa Carlsson
kajsa.carlsson@sr.se

Så gjordes undersökningen

SR Värmland/Synovate har frågat runt 1 700 värmlänningar över 18 år om inställningen till EU-medlemskapet. Frågan löd: "Anser du att Sverige bör fortsätta vara medlem i EU eller anser du att Sverige bör begära utträde ur EU?"

  • 73,3 procent svarade att Sverige bör fortsätta vara medlem.
  • 19,5 procent svarade att Sverige bör begära utträde.
  • 6,9 procent uppgav att de var osäkra.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".