Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Låt hemvärnet göra jobbet

Publicerat torsdag 11 juni 2009 kl 15.33
Foto: Mark Earthy/Scanpix

Använd hemvärnet istället för uniformerade beredskapspoliser, som bara har en fem veckor lång utbildning bakom sig. Det kravet kommer nu från Polisförbundet.

Polisarbete idag ställer höga krav på den enskilde polismannen, och egentligen borde den ordinarie två och ett halvt år långa utbildningen förlängas ytterligare, enligt Polisförbundet. Att i det läget ta in beredskapspoliser med en fem veckor lång utbildning i bakfickan är vansinnigt, menar Stefan Wickberg, Polisförbundet Värmlands ordförande.

– Det äventyrar rättssäkerheten skulle jag vilja påstå. För vi ska ha klart för oss att beredskapspoliser har precis samma befogenheter som alla andra och de har samma möjligheter att använda våld som professionella poliser, om jag får säga så, säger Stefan Wickberg.

Med en så kort utbildning menar Polisförbundet att beredskapspoliserna omöjligt kan vara förberedda på situationer som uppkommer, även vid lättare uppdrag som bevakning.

– Vad som ena sekunden för oss kan vara rena söndagsskolan, kan i nästa sekund vara något helt annat. Det såg vi i Göteborg 2001, säger Wickberg och syftar på kravallerna vid EU-toppmötet, där ett 50-tal poliser och omkring 90 demonstranter skadades.

Istället vill Polisförbundet att hemvärnet ska anlitas även vid uppdrag, som idag är tänkta att tilldelas beredskapspolisen. Hemvärnet har en längre utbildning och militären har lång erfarenhet av att arbeta effektivt i grupp.

Som ett exempel på att beredskapspolisernas bristande erfarenhet kan bidra till ett de agerar på ett inte helt professionellt sätt, lyfter Stefan Wickberg fram händelserna efter stormen Gudrun 2005, då beredskapspolisen kallades in.

– Där hade de rena bevakningsuppdrag. Men det har visat sig att de gjorde en mängd andra ingripanden. De stoppade bilar och narkotikabeslag ska ha förekommit.  Man fråga sig hur det kommer sig att de har gått in på ordinarie polisiärt arbete.

Men var det här något som beredskapspoliserna gjorde på eget initiativ eller blev satta att utföra de här uppgifterna?

– Det vet jag faktiskt inte. Och jag vet inte om man på central nivå vet det heller. Men vi har dokumenterat att det här förekom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".