Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Högt pris för värmländska elnätet

Publicerat måndag 24 augusti 2009 kl 07.55
Dyrt med värmländska elnät. Foto. Hasse Holmberg / SCANPIX

Värmlänningar får betala bland de högsta fasta nätpriserna i landet för sin el. Beroende på tariff så får värmlänningen betala 1000 - 3000 kronor över medelvärdet för de fasta avgifterna i landet. Utav 270 prisområden som finns i Sverige så är det bara ytterligare ett par prisområden som har lika höga fasta kostnader.

Elföretaget Fortum, som har koncession på elnätet i Värmland, förklarar de höga kostnaderna för nätet med att det i genomsnitt blir en mycket lång ledningslängd för varje abonnent, vilket medför höga kostnader.

– Varje år kontrollerar Energimarknadsinspektionen att vi inte tar en oskäligt hög nätavgift, berättar Sanna Holmqvist på Fotum.

Elnätsverksamhet är ett legalt monopol, vilket betyder att nätföretagen har monopol inom sitt geografiska område eller för linje. Anledningen är att det är olämpligt att ha flera konkurrerande elnät, både ur miljösynpunkt och ett samhällsekonomiskt perspektiv. Elnätsföretaget måste därför ha tillstånd för att bygga och använda sina elnät, så kallad nätkoncession.

Nätkoncession kan beviljas för område (områdeskoncession) och för linje (linjekoncession). Det är Energimarknadsinspektionen som prövar och meddelar tillstånd för lokal-, regional- och stamnät. Nätkoncession för stamnätet bereds alltid av inspektionen, men i vissa fall meddelas nätkoncession av regeringen. En nätkoncession måste förnyas efter en viss tid, och då ska nätföretaget bland annat visa att de driver elnäten på ett godtagbart sätt.

Nätkoncessionerna ska säkerställa en rationell utbyggnad av elnäten och att de gör ett begränsat intrång på hälsa, miljö och natur.

Roy Malmborg
Roy.Malmborg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".