Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Karlskoga

BB-samarbetet har aldrig diskuterats politiskt

Publicerat torsdag 27 augusti 2009 kl 06.28

Det samarbete som föreslagits mellan BB-avdelningarna i Karlskoga och Örebro kommer inte att bli av och har inte heller diskuterats bland politikerna i landstingsledningen. Det säger nu Landstingsstyrelsens ordförande Marie Louise Forsberg Fransson (S).

– Jag har inte hört en enda diskussion kring förslag på stängningar av Karlskoga.

Men den politiska ledningen inom landstinget har faktiskt uppmanat tjänstemännen att hitta nya samarbetsformer mellan olika enheter i syfte att spara pengar.

– Vi har i landstingsstyrelsen gett direktiv till våra chefer att klara landstinget långsiktigt framåt, när vi ser att skatteintäkterna minskar. Vi har sagt att vi vill se mer samarbeten, säger landstingsstyrelsens ordförande Marie Louise Forsberg Fransson (S).

Men efter förslaget om en sommarstängd förlossningsavdelning i Karlskoga - ett förslag som rört upp många känslor - blir det nu tydligare direktiv till tjänstemännen.

– Varje gång det sker sådana här saker, och framförallt när det är den stora enheten som föreslår att den lilla ska stänga, så tär det ju på förtroendet. Ska man samarbete så måste det vara ett förtroendefullt samarbete och gynna både patienter och personal. Annars är det inget samarbete.

Men trots att landstingets politiska ledning inte alls har på agendan att förlossningen i Karlskoga ska stänga under sommaren fortsätter kvinnoklinikchefen i Örebro, Ingrid Östlund på sin inslagna väg.

– Jag tycker att det här förslaget faktiskt måste allvarligt övervägas. Jag tar för givet att vi nu fortsätter den processen och tittar på hur vi kan optimera resurser för kvinnosjukvården.

Det är många som har reagerat på att det är Örebro som kommer med förslaget att Karlskoga ska sommarstänga sin BB-avdelning. Men att det är den stora enheten som lägger fram förslaget att den lilla ska stänga, tycker inte Ingrid Östlund är så konstigt.

– Karlskoga skulle aldrig kunna lägga fram ett sådant förslag, det kan du inte förvänta dig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".