Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tio extramiljarder till kommuner och landsting

Publicerat måndag 7 september 2009 kl 13.44
Alliansens partiledare berättade idag att man enats om att föreslå att ytterligare 10 miljarder tillförs kommuner och landsting. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Kommunerna och landstingen i Sverige får ytterligare tio miljarder kronor i regeringens kommande budget. För Värmlands del handlar det om 290 miljoner kronor.

Pengarna tillförs inför 2010 och 30 procent går till landstingen och resten till kommunerna. Det generella statsbidraget kommer också att höjas.

Sveriges Kommuner och Landsting har tidigare sagt att det behövs mellan fyra och fem miljarder kronor nästa år för att bibehålla samma nivå som i år. Men nu har regeringen alltså valt att satsa 10 miljarder extra, för att, som det heter i ett pressmeddelande från Finansdepartementet, säkra välfärden inom skolan, sjukvården och äldrevården och för att motverka ökad arbetslöshet i spåren av den ekonomiska krisen.

För Värmlands del innebär regeringens förslag för den kommande budgetpropositionen för 2010 omkring 290 miljoner kronor extra under nästa år.

Av de satsade extra tio miljarderna så ska sex betalas ut i redan nu december månad.

Pengarna ska fördelas efter antalet kommuninvånare, och inte efter hur stort behovet är i de olika kommunerna, och det har väckt en del missnöje från kommuner med stora behov, som till exempel Hagfors kommun där de sociala kostnaderna har skjutit i höjden.

Av de tio miljarderna så ska landstinget i Värmland få drygt 88 miljoner kronor. Och Årjängs kommun vars kostnader för socialbidrag har ökat kraftigt, får knappt 7,5 miljoner kronor.

Munkfors kommun får minst med knappt 2,9 miljoner kronor och mest får Karlstad 63,3 miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".