Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
KARLSTAD

Kommunen vaccinerar barn och föräldrar

Publicerat tisdag 8 september 2009 kl 05.34

Karlstad kommun kommer att ta hand om vaccinationen av all sin personal i egen regi, liksom av alla grundskolelever i Karlstad och deras föräldrar. Vaccinationserbjudandet gäller även alla de som går på gymnasiet i Karlstad, oavsett hemkommun.

Detaljplanerna offentliggjordes igår när länets kommuner var samlade till informationsutbyte kring den nya influensan

A(H1N1)och innebär att landstinget i Värmland avlastas uppskattningsvis 20 000 vaccineringar.

Skolhälsovården omprioriteras till att under några månader i huvudsak arbeta med att vaccinera alla grundskolebarn, berättar Lisbeth Engkraft, som ansvarar för skolhälsovården i Karlstad kommun.

- Vi frikopplar skolsköterskorna i cirka två månader och låter dem arbeta i team som ambulerar mellan skolorna. Det betyder att vi gör hårda prioriteringar för vad vi kan hinna med av vanlig skolhälsovård i höst. Men vi anser att det är så viktigt att alla barn vaccineras och skolsköterskorna har stor erfarenhet av att vaccinera barn.

Skolhälsovården vill även att en eller båda föräldrarna/vårdnadshavarna följer med barnet vid vaccinationstillfället, bland annat för att underlätta sjukvårdsbyråkratin kring att vaccinera barn. Föräldrarna erbjuds då också att bli vaccinerade samtidigt. Finns det flera barn i familjen i skolåldern kan hela familjen bli vaccinerad samtidigt, och man väljer då den skola som ligger närmast, vanligtvis den skola där yngsta barnet går.

Även friskolorna i Karlstad kommer att erbjudas att vara med i kampanjen. Barn som tillhör en riskgrupp kommer dock att skötas av landstinget. Mer information om var och när skolhälsovården kan börja vaccinera kommer via skolorna

Karlstad kommuns personal kommer att erbjudas vaccinering vid Rosenbads Resurscentrum i stadsdelen Viken, och 5-10 av kommunens sjuksköterskor avdelas för denna uppgift. Därutöver tar kommunen ansvaret för att vaccinera de personer som har kommunal hemsjukvård.

Enligt uppgifter till SR Värmland har även Kils kommun nu bestämt sig för att erbjuda all personal, boende och alla skolbarn vaccination i egen regi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".