Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Flygplatsen en fråga om solidaritet"

Publicerat fredag 5 februari 2010 kl 07.53
Regiondirektör Christer Svahn, regionråden Tomas Riste (S) och Göran Nilsson (M), jobbar för övertagandet av Karlstads flygplats. Foto: Laila Carlsson/SR Värmland

Diskussioner mellan Region Värmland och länets kommuner om hur övertagandet av Karlstads flygplats ska se ut. Övertagandet ska ske senast den första januari 2012, men kommer troligen ske redan vid kommande årsskifte.

Diskussionerna gäller vilka som går in som ägare och vilken bolagsform som är lämpligast. Bäst och mest solidariskt vore ett aktiebolag med samtliga värmländska kommuner som delägare. Och det gäller även Torsby och Hagfors, som redan har en flygplats i respektive kommun.

– Torsbys och Hagfors flygplatser har en väldigt stor betydelse lokalt men för näringslivet i hela Värmland, är Karlstads flygplats väldigt viktig. För att komma ut i Europa är jätteviktigt, säger regionrådet Tomas Riste (S).

Det beräknade underskottet för flygplatsen den 1 januari 2012 ligger på 15 miljoner kronor, en summa som måste finansieras av regionen och länets kommuner. Ett förslag är att Region Värmland går in med fem miljoner och Karlstads kommun med fyra och att de övriga kommunerna går in med resten beräknat i procent efter befolkningsmängd.

– Utslaget på varje kommun är det trots allt ganska små pengar även i små kommuners sammanhang. Det handlar alltså om summor som ligger på under 100 000 kronor per år för de minsta kommunerna. Här handlar det om solidaritet och att ställa upp för Värmland, tillsammans, säger Riste.

Beslut om finansiering kommer att tas under våren, då även formen för ägandet ska fastställas. Mest troligt är att ett aktiebolag kommer att bildas.

Parallellt med diskussionerna inom länet pågår förhandlingar mellan Region Värmland och Luftfartsverket om finansiering av flygplatsen för 2011. Regionen behöver inte ta över flygplatsen förrän 1 januari 2012, och vill därför att myndigheten ska stå för kostnaderna även under nästa år även om flygplatsen drivs av regionen.

Dessutom pågår förhandlingar om underhåll av flygplatsen. Hela flygbanan behöver asfalteras om senast 2014, och det är en kostnad på omkring 20 miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".