Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

De första Apoteken i privat ägo öppnade

Publicerat måndag 8 februari 2010 kl 17.38
Ett av apoteken ligger på Bergviks köpcenter i Karlstad. Foto: Roy Malmborg/SR Värmland.

Idag öppnades de första åtta apoteken i privat ägo i Värmland. Totalt kommer 19 av de 34 apotek som finns i Värmland att övertas av privata ägare.

Förändringen innebär att nya apotek kan startas, men också att många av de apotek som i dag ägs av Apoteket AB får nya ägare. Sedan den 1 november 2009 är det också möjligt för andra typer av butiker, som mataffärer och bensinstationer, att sälja vissa receptfria läkemedel.

Affärerna är villkorade av godkännanden från Läkemedelsverket och konkurrensmyndigheter.

För att kunna känna igen de godkända apoteken så har Läkemedelsverket tagit fram en ny symbol som ska användas av alla godkända svenska apotek. Symbolen kommer att fungera som en kvalitetsstämpel och underlättar för kunden att hitta apotek med tillstånd av Läkemedelsverket att sälja läkemedel.

Den nya apotekssymbolen är en variant av ett grönt kors, som är en vanlig internationell symbol för apotek.

De apotek som vill sälja receptbelagda läkemedel måste söka tillstånd hos Läkemedelverket.

Apoteket kommer att finnas kvar i statlig regi och erbjuda samma produkter och tjänster också i fortsättningen.

Det är samma höga krav på personalens kompetens som tidigare. Minst en farmaceut ska finnas på apoteket när det är öppet.

Farmaceut kallas den som är behörig att arbeta som apotekare eller receptarie. Varje apotek ska också ha en läkemedelsansvarig apotekare eller farmacevt till förfogande med tillräcklig kompetens och erfarenhet för uppgiften, som ska se till att verksamheten uppfyller de krav som gäller.

Sverige har idag en hög säkerhet vad gäller läkemedelsförsörjningen som givetvis ska behållas. Den nya lagstiftningen preciserar tydligt krav på kompetens, säkerhet och kvalitet. Läkemedelsverket kommer att även fortsättningsvis vara tillsynsmyndighet vad gäller handeln med läkemedel och vara den som utfärdar tillstånd att driva apotek.

Apotekspersonal som har hand om läkemedel eller ger dig råd har tystnadsplikt.

Precis som tidigare blir det staten som godkänner priserna på receptbelagda läkemedel inom högkostnadsskyddet.

Högkostnadsskyddet gäller på alla apotek och blir oförändrat för både barn och vuxna.

Målet med omregleringen är att det ska bli fler apotek i Sverige med bättre öppettider.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".