Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nytt köttklister ska förvandla köttdelar till filé

Publicerat onsdag 10 februari 2010 kl 11.11
Foto: Fritz Schibli, Scanpix

Ett nytt så kallat köttklister är på väg att bli godkänt inom EU. Sverige har röstat ja till produkten som tillverkas av blod från ko eller gris.

Med hjälp av enzymet trombin kan köttdelar sättas ihop på ett enklare sätt, till exempel kan mindre delar av fläskfilé sättas ihop till något som ser ut som en hel färsk filé.

– Som vanligt de konsumenter som inte är tillräckligt analytiska de kommer då återigen att köpa produkter utav mindre bra kvalité men det finns också positiva bitar och den positiva biten är ju att vi äter mer och mer kött. Det finns ingenting ur miljösynpunkt som är så energikrävande som att tillverka kött och det är klart kan vi då ta tillvara på detaljerna på ett rationellt sätt så sparar vi miljö. Mycket idag är spill i vår livsmedelsindustri och går till mindre bra människoföda, säger Carl-Jan Granqvist professor i måltidskunskap.

Kommer du att köpa det här köttklistret?

– Jag kommer säkert att åka på det där därför att de kommer säkert att göra det så bra så att man inte kan upptäcka det, säger Carl-Jan Granqvist.

På tisdagen fattades beslut om trombin i EU-kommissionens kommitté för livsmedelskedjan och djurhälsa . Ett land röstade emot och ett lade ner sin röst. Övriga länder inklusive Sverige röstade ja.

Produkter med trombin kommer bara att kunna säljas i förpackningar till slutkonsument där trombininnehållet deklareras. Intill produktnamnet ska det stå: "Kommer från sammansatta köttdelar". Om trombinet är framställt av grisblod ska detta också stå på förpackningen.

Det kommer däremot inte att kunna användas inom cateringbranschen eller i storkök.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".