Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Värmland

Landstinget erbjuder föräldrar KUB

Publicerat onsdag 17 februari 2010 kl 08.56

Från och med första mars erbjuds alla blivande föräldrar i Värmland forsterdiagnostik med kombinerat ultraljud och blodprov, så kallat KUB. KUB är en metod som värderar sannolikheten för kromosomavvikelser, som till exempel vid downs syndrom.

– De allra flesta barn som föds i Sverige är friska. Det är bara 1-2 procent som föds med en allvarlig missbildning eller kromosomavvikelse. Så det är om man är väldigt orolig eller vill veta just det, som man kan göra det här testet, säger Margareta Goop, mödravårdsöverläkare på Centralsjukhuset i Karlstad.

Tidigare har man använt kvinnans ålder för att bedöma sannolikeheten för kromosomavvikelser. KUB innebär att man tar hänsyn till ålder, resultat från ultraljud och blodprover tillsammans och i och med det får en bättre bedömning. I längden är målsättningen att minska antalet fostervattensprov, som medför en risk på en till två procent för missfall.

KUB ger bara en sannolikhetsbedömning för om fostret kan bära på någon kromosomavvikelse. Genom fostervattensprov får man sedan en diagnos som talar om ifall fostret faktiskt har någon kromosomavvikelse. Som förälder behöver man tänka igenom konsekvenserna av ett sådant test, säger Margareta Goop.

– Man behöver fundera på vilken syn man har på kromosomavvikelser. Om det spelar någon roll eller inte, och vad man vill göra om det visar sig att det är en avvikelse på fostret.

Fosterdiagnostik har funnits länge i form av fostervattenprov och det ultraljud som de allra flesta kvinnor gör i vecka 18.

– Fosterdiagnostik är en stor fråga som man alltid bör debattera i samhället. KUB i sig är enbart en förbättrad metodik, det handlar inte om att vi tar ställning för- eller emot fosterdiagnostik, säger Margareta Goop.

Landsting som erbjuder KUB:
Jönköping
Kalmar
Jämtland
Skåne
Stockholm (inget generellt erbjudande, till dem som är över 35)
Uppsala
Värmland
Västerbotten
Västmanland
Västra Götaland
Västernorrland (i södra Västernorrland)
Örebro

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".