Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fortsätt att koka vattnet

Publicerat måndag 22 mars 2010 kl 08.03
Per-Anders Bergman. Foto: Lennart Nordenstein/SR

Provtagning pågår kontinuerligt av kranvattnet, men det dröjer minst ett dygn till innan miljöcheferna i respektive kommun kan blåsa faran över.

– Det tidigaste vi kan ha ett svar är på tisdag och då är det så att vi måste ha två på varandra följande analyssvar som är okej, för att vi ska kunna säga att vattnet är okej, säger Per-Anders Bergman, på teknik och fastighetsförvaltningen i Karlstad.

– De mikroorganismer som vi är rädda att få in i vattnet är främst kolibakterier, klostridier och enterokocker. Men det kan också vara virus, så man bör koka vattnet någon minut för att vara säker på att det inte finns några mikroorganismer kvar i det.

Eftersom det inte går att använda kranvattnet i matlagning utan att först koka det först, så ställde Karlstads kommun ut vattencisterner vid skolor och andra viktiga kommunala inrättningar på söndagen.

– Vi koncentrerar oss på skolkök och kök på äldreboenden och på Centralsjukhuset, för att de ska ha vatten utan att behöva koka det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".