Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Karlstad

Sabotage mot havsörnsbo

Publicerat onsdag 9 juni 2010 kl 16.15
1 av 3
Länsstyrelsens biolog Johan Bohlin vid det träd där de fridlysta havsörnarna häckade. Foto: Louise Uhlin/Sveriges Radio
2 av 3
I toppen av detta träd fanns havsörnarnas bo. Foto: Louise Uhlin/Sveriges Radio
3 av 3
Johan Bohlin plockar upp en fjäder från en havsörnsunge. Foto: Louise Uhlin/Sveriges Radio.

Trädet med ett havsörnsbo med nykläckta ungar hade blivit nedsågat. När Sveriges Radio Värmland kom fram till boet med Länsstyrelsens biolog fanns bara lite fjädrar kvar på marken.

– De visste att örnarna var här, för de har inte sågat ner någon skog häromkring, säger, Johan Bohlin, biolog på Länsstyrelsen i Värmland.

--Det är ju fruktansvärt dåligt.

Johan Bohlin har som uppgift att åka ut och ringmärka havsörnsungar. Detta görs för att man ska ha koll på hur många havsörnar som finns i området. Idag skulle han klättrat upp i trädet för att ringmärka de ungar som fanns i ett bo srtax utanför Karlstad. Johan Bohlin har besökt platsen förut.

Enligt markägaren har de försökt att ta hänsyn till att den utrotningshotade havsörnen häckar i ett träd på deras mark. Men när vi kommer fram till platsen ligger trädet fällt på marken. Kvar av boet hittar Johan Bohlin nu bara pinnar, fjädrar och enstaka matrester.

Länsstyrelsen kommer nu att lämna in en anmälan till polisen, eftersom man misstänker att brott kan ligga bakom fällningen av trädet med havsörnsboet i. Men att något sådant händer i Värmland hör till ovanligheterna enligt Johan Bohlin.

Sedan 2001 har Johan Bohlin på länsstyrelsens uppdrag varit ute och märkt havsörnar. Märkningen ingår i ett nationellt åtgärdsprogram som Naturvårdsverket tagit fram och som ger länsstyrelsen i uppgift att övervaka havsörnarna i området. Idag finns sju häckande havsörnspar längst Vänerns värmländska strand.

Det mesta tyder nu på att det rör sig om ett sabotage mot fåglarna. Om det i stället hade handlat om att någon ville få fatt i fågelungarna, skulle den personen snarare klättrat upp i trädet och plockat ner ungarna, än fällt hela trädet.

Markägarna själva vill inte framträda med namn, men säger sig vara bedrövade av det inträffade. De har tidigare år med stort intresse följt havsörnsungarnas uppväxt och tycker det som hänt är mycket tråkigt.

De har inte märkt av när fällningen kan ha skett och kommer nu att diskutera med länsstyrelsen hur de ska gå vidare. Polisanmälan är en möjlighet, eftersom någon olovandes tagit sig in på deras mark och fällt ett träd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".