Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Glädje över litteraturpristagare

Publicerat fredag 8 oktober 2010 kl 10.31
Inger Möckelind gillar Mario Vargas Llosa.

Till mångas glädje är det i år en känd författare som kommer att få årets nobelpris i litteratur. För Inger Möckelind från Karlstads stadsbibliotek, blev det en överraskning av annorlunda slag när det igår tillkänngavs att pristagaren är Mario Vargas Llosa.

– Han är så otroligt stor, så det var min första reaktion, säger Inger Möckelind, på Karlstads stadsbibliotek.

På 80-talet läste Inger Möckelind hans första bok "Staden och hundarna" som kom ut 1966 men de senaste romanerna är olästa.

– Jag vet att jag på den tiden tyckte han var en urtjusig karl och jag har fortfarande bilder i huvudet från den boken som var fantastiskt, säger Inger Möckelind vidare.

Hon säger också att Vargas Llosa är provocerande på ett vis eftersom han hatar diktatur, övervåld och makten som sätter sig på folk och därför brändes hans böcker efter den första boken.

– Efter tillkännagivandet kommer folk kommer till biblioteket, speciellt när en romanförfattare som Vargas Llosa fått priset, avslutar Inger Möckelind.


Bibliografi

1966 - Staden och hundarna (La ciudad y los perros, 1962)
1975 - Pantaleón och soldatbordellen (Pantaleón y las visitadoras, 1973)
1978 - Valparna (Los cachorros Los jefes, 1967)
1980 - Det gröna huset (La casa verde, 1965)
1981 - Tant Julia och författaren (La tía Julia y el escribidor, 1977)
1984 - Kriget vid världens ände (La guerra del fin del mundo, 1982)
1987 - Den sanna berättelsen om kamrat Mayta (Historia de Mayta, 1984)
1989 - Vem dödade Palomino Molero (Quién mató a Palomino Molero?, 1986)
1992 - Till styvmoderns lov (Elogio de la madrastra, 1988)
1994 - Samtal i katedralen (Conversación en la catedral, 1969)
1998 - Döden i Anderna (Lituma en los Andes, 1993)
2000 - Don Rigobertos anteckningsböcker (Los cuadernos de don Rigoberto, 1997)
2002 - Bockfesten (La fiesta del chivo, 2000)
2003 - Paradiset finns om hörnet (El paraíso en la otra esquina, 2003)
2007 - Den stygga flickans rackartyg (Travesuras de la niña mala, 2006)

(Källa: Wikipedia)


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".