Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Edbergsstiftelsen

Årets Edbergpris till Mats Karström

Publicerat måndag 25 oktober 2010 kl 07.43
Mats Karström. Foto: Anders Kristensson.

Årets Edbergpris går till Mats Karström från Vuollerim i Jokkmokks kommun. Han får priset för sitt banbrytande arbete med att identifiera skogars biologiska värden, och därmed bidra till vård och skydd av gammelskogar och biologisk mångfald.

Idag på FN-dagen har styrelsen för Edbergstiftelsen i Karlstad beslutat ge årets Edbergpris till Mats Karström, Vuollerim, för hans arbete att säkerställa skogars värden. Mats Karström har fått skogsföretag och myndigheter att agera och som gymnasielärare har han skapat ett framgångrikt arbete bland elever som fått insikt och utvecklat engagemang.

Priset på 25.000 kronor kommer att delas ut i Karlstad i slutet av november. Edbergstiftelsen har under 20 år delat ut Edbergpriset uppkallat efter Rolf Edberg som var landshövding mellan 1967 och 1977.

Mats Karströms arbetsmetod under namnet "Steget Före" har blivit en nationell och internationell förebild och hans outröttliga entusiasm och engagemang är värd beundran och efterföljd.

– Att bevara Jorden artdiversitet är ett stort och övergripande mål. Vi kan aldrig bli framgångsrika om internationella målsättningar inte ges lokal prägel och förståelse. Mats Karström är ett lysande exempel på någon som omsätter vidlyftiga internationella konventioner i praktiskt lokalt agerande, säger Edbergstiftelsens ordförande Bo Landin.

– Svenska regeringar har på senare år agerat som internationell drivkraft i frågan om en internationell konvention för biodiversitet. Men det är tack vare personer som Mats Karström som Sverige som land kan uppvisa någon form av trovärdighet i frågan om att skydda hotade arter och ekosystem. Hans filosofi borde genomsyra allt politiskt arbete för att ge Sverige fullständig trovärdighet i frågan, menar Bo Landin.

Edbergstiftelsen har under 20 år delat ut sitt årliga Edbergpris. I de flesta fall har priset givits till yngre människor från utvecklingsländer som fått en chans till högre utbildning och därmed ett bättre plattform för fortsatt agerande världen över.

– Med årets pris vill vi dock premiera ett livslångt engagemang och ett framgångsrikt ideellt arbete under många år. För Rolf Edberg var skyddet av skogen och alla dess dolda och uppebara tillgångar en livsuppgift. Årets pristagare agerar på alla sätt i Rolf Edbergs anda, menar Bo Landin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".