Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Svenska kyrkan

Tystnadsplikten inom kyrkan ska förstärkas

Publicerat måndag 25 oktober 2010 kl 11.19
Foto: Ewa Almqvist/Svenska kyrkan.

Tystnadsplikten är central för präster och diakoner i Svenska kyrkan och därför ska den som vigs till präst eller diakon införliva det i dom andra löftena när dom prästvigs.´Det föreslås i en färsk utredning om tystnadsplikten i Svenska kyrkan.

Biskop Esbjörn Hagberg i Karlstads stift har lett utredningen och han säger att kyrkans tystnadsplikt måste värnas. I utredningen föreslås också att den som i kyrkans verksamhet får kännedom om något som gör att socialnämnden behöver ingripa till ett barns skydd ska vara skyldig att anmäla detta.

– Tystnadsplikten innebär att det i kyrkan finns ett skyddat rum dit människor kan gå och tala med en präst eller diakon i förtroende.

Kyrkans tystnadsplikt är på flera sätt välkänd och respekterad i samhället och måste därför värnas, säger biskop Esbjörn Hagberg som har lett utredningen om tystnadsplikten i Svenska kyrkan.

För att betona tystnadspliktens centrala roll föreslår utredningen Ett skyddat rum - tystnadsplikt i Svenska kyrkan, att tystnadsplikten uttryckligen ska nämnas bland vigningslöftena för präst och diakon.

Utredningen diskuterar dessutom hur tystnadsplikten ska tillämpas i olika sammanhang, till exempel inom sjukhuskyrkan och vid användning av e-post och Internet.

I utredningen föreslås vidare att den som i kyrkans verksamhet får kännedom om något som gör att socialnämnden behöver ingripa till ett barns skydd ska vara skyldig att anmäla detta. Utredningen betonar däremot att tystnadsplikten för präster i Svenska kyrkan är absolut.

Det innebär att prästen inte får avslöja något som framkommit vid bikt eller enskild själavård.

Kyrkostyrelsen tillsatte i april 2008 en utredning om tystnadsplikten i Svenska kyrkan. Utredningen fick i uppdrag att i ett brett perspektiv analysera prästers och diakoners tystnadsplikt med utgångspunkt i kyrkoordningen (Svenska kyrkans regelverk) och den praktiska verkligheten. Utredningen ska senare gå på remiss och ska behandlas av Kyrkomötet år 2011.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".