Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Karlstad

Kvinnovåldet har blivit mer synligt

Publicerat tisdag 26 oktober 2010 kl 06.08
"Jag skämdes när han slog mig"
(1:36 min)
Kvinnovåldet har blivit mer synligt. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.

Karlstad kommun blir allt bättre på att fånga upp kvinnor som misshandlas. Sedan årsskiftet finns ett team för våldsutsatta i Karlstads kommun. "Eva" levde tillsammans med en man som misshandlade henne i åtta års tid.

– En gång slog han mig på stan. Han slog mig i magen och folk vände sig om. När folk försökte hjälpa till skrek han att de skulle ge fan i oss. Då vände de sig om och gick. Jag skämdes när han slog mig. När människor vände oss ryggen bekräftade de att det var mitt fel, berättar "Eva", som egentligen heter något annat.

Sen årsskiftet finns teamet för våldsutsatta på Karlstads kommun. Teamet jobbar bland annat med ärenden som rör vuxna utsatta för våld i nära relationer. Personerna som jobbar med de här frågorna är anonyma och kliver oftast in i arbetet under en akut situation. Hjälpen kan vara allt från akuta skyddsåtgärder till en mera långvarig stödkontakt och är en del av kommunens aktiva arbete med dessa frågor.

2008 genomförde socialstyrelsen tillsyn av 80 svenska kommuner. Karlstad var en av dessa. I den kritik som framfördes då ansåg man att kommunen hade handlagt alldeles för få ärenden som berörde just våld i nära relationer, nämnligen endast ett. Idag är man uppe i ett 50-tal. Ann-Karin Bohl, verksamhetsutvecklare i socialtjänsten i Karlstad tror dock inte att det faktiska våldet har ökat.

– Jag tror inte att det är mer omfattande våld idag, utan att vi ser mer eftersom vi har mer kunskap. Vi har våldsperspektivet för ögonen när vi möter människor, eftersom vi har högre krav på oss från socialtjänsten, säger Ann-Karin Bohl.

Är du drabbad eller känner någon som far illa?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".