Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Skolinspektionen

Kritik mot skolor i Kristinehamn

Publicerat torsdag 28 oktober 2010 kl 11.49
Foto: Katarina Larsson/Sveriges Radio.

Elevernas kunskapsresultat måste förbättras i Kristinehamns kommun. Det konstaterar Skolinspektionen efter en inspektion. Många elever i Kristinehamn lämnar grundskolan utan att vara behöriga till gymnasieskolans nationella program.

Skolinspektionen har gått igenom skolor och övriga verksamheter i Kristinehamns kommun och funnit att många grundskoleelever inte når målen i alla ämnen. Dessutom varierar elevernas resultat mycket, både mellan olika årskullar och mellan olika skolor, utan att ansvariga för skolan samlat tagit reda på varför det är så.

De ansvariga måste därför utveckla sitt arbete för att identifiera vad som ligger bakom de låga resultaten och vad som krävs av skolan för att förbättra dem.

För varje skola är det rektor som ansvarar för att skolans arbete följs upp och utvärderas. Vid till exempel Ölme skola, Strand skola och Jakobsdalsskolan följer rektor regelbundet upp och utvärderar elevernas kunskapsutveckling i samtliga ämnen och låter utvärderingarna vara utgångspunkt för förbättringar i skolan. Men alla skolor har tyvärr inte kommit lika långt.

– Alla elever ska kunna nå målen i skolan och det gäller alla ämnen och alla skolor. Ansvariga för skolan i Kristinehamn måste därför ta reda på vad som krävs av skolan för att nå dit, säger Anna Wide, Skolinspektionen, som ansvarat för tillsynen.

Några övriga iakttagelser som Skolinspektionen gjort:

Förskolan och fritidshemmen erbjuder barnen både pedagogiska utmaningar och god omsorg. Grundskolan ger inte studiehandledning på modersmålet till alla elever som är i behov av det Gymnasieskolorna måste förbättra sitt arbete med åtgärdsprogram.

Presterudsgymnasiet har slitna lokaler som inte är anpassade för pedagogisk verksamhet. Många elever som Skolinspektionen intervjuat upplever att det råder trygghet och studiero i skolan. För att värna tryggheten är det viktigt att kommunen och skolorna fortsätter arbeta aktivt med värdegrundsfrågor.

Skolinspektionen kräver nu att skolansvariga i Kristinehamn ökar sina ansträngningar att ge alla elever möjligheter att nå goda resultat. Senast den 28 januari nästa år ska kommunen redovisa vad man gjort för att rätta till de brister som pekats ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".