Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Lantbruk

Allt fler vill ha KRAV-märkt mat

Publicerat söndag 20 februari 2011 kl 09.10
"En god djurmiljö är roligare"
(1:34 min)
Grisbonden Karl-Petter Bergwall. Foto: Louise Uhlin/SR

KRAV-märkt mat har blivit allt mer populärt och en ny rapport visar att allt fler lantbrukare föder upp djur enligt KRAV´s regler. Grisbonden Karl-Petter Bergvall från Säffle blev förra året KRAV-producent.

– Vi har alltid tyckt att god djurmiljö är roligt att jobba i, djuren mår bättre och vi får bättre betalt, säger Karl-Petter Bergwall.

Just nu är Karl-Petter Bergwalls grisar i karens, det tar upp till två år innan dom blir KRAV-certifierade. Och det är allt fler lantbrukare som bestämt sig för att bli KRAV-producenter. Trots att processen kan vara både lång och kostsam.

– Omställningen är tuff ekonomisk eftersom man jobbar i drygt två år enligt KRAVs regler innan man får fram en godkänd gris, säger Karl-Petter Bergwall.

Mellan 2009 och 2010 ökade antalet djur i karens, det vill säga de som är påväg att bli KRAV-certifierade, med 14%. Antalet KRAV-grisar har tidigare legat på en konstant nivå men tillsammans med mjölkkor är grisar det djurslag som ökar mest.

– Efterfrågan ökar och det är ju ett tecken på att folk blir mer noga med vad de äter. Det känns roligt att kunna producera KRAV-kött, säger Karl-Petter Bergwall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".