Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Lodjursjakten

Starka känslor bland jägarna

Publicerat söndag 20 februari 2011 kl 09.58
Foto: Jan Collsiöö/Scanpix

De nya begränsningarna av lodjursjakten i mellersta Sverige väcker starka känslor bland jägarna. Naturvårdsverket har beslutat att högst 30 lodjur får skjutas i Mellansverige under årets licensjakt.

Svenska Jägareförbundets jaktkonsulent Daniel Ligné befarar att jägare kommer att strunta i bestämmelserna och skjuta fler lodjur. Svenska Rovdjursföreningen anser att Daniel Ligné manar till illegal jakt men han tillbakavisar anklagelserna.

Naturvårdsverkets beslut om lojakten har hittills överklagats av länsstyrelsen i Värmland, där man själva vill avgöra hur många lodjur som ska skjutas.

Biträdande riksjaktvårdskonsulenten Daniel Ligné befarar i en blogg på Jägareförbundets hemsida att vad han kallar "Det italienska sättet" kommer att bre ut sig i Sverige.

– I Italien skjuts varje år en tredjedel eller en fjärdedel av vargstammen utan tillstånd, säger Ligné.

Ingen har så vitt han vet fällts för illegal vargjakt i Italien. Att han tror svenska jägare kan välja samma illegala metod för lodjuren beror på att förtroendet för myndigheterna är så lågt, säger han.

Själv är han, liksom Jägareförbundet, motståndare till illegal jakt och tar avstånd från eventuell smygskjutning.

--Det vore katastrof om det blev så, säger Ligné till TT.

Enligt Rovdjursföreningen anser lodjursforskaren Henrik Andrén att det inte finns något utrymme alls för lodjursjakt i år, om stammen ska hållas över 250 föryngringar.

– Han baserar sig på förra årets siffror, hävdar Ligné. Den inventering som jägarna nyligen gjort visar på uppemot 300 föryngringar, säger Henrik Andrén.

Sverige är delat i tre zoner när det gäller jakten på lodjur: I norr skadar lodjuren rennäringen och där tillåts en mer omfattande avskjutning av stammen. I de fyra nordligaste länen får länsstyrelserna själva besluta tilldelningen.I mellersta Sverige har antalet lodjur som får skjutas sänkts till 30 stycken. Ett beslut som länsstyrelsen i Värmland tänker överklaga.

 I söder är lodjuret sällsynt. I Skåne finns till exempel bara ett enda lodjur, enligt senaste granskningen. Där tillåts ingen jakt. Världsnaturfonden och Naturskyddsföreningen krävde inför beslutet att jakten på lo skulle stoppas helt, för att rädda stammen. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".