Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
VÄRMLAND

Unikt samarbete ska ge bättre barnhälsa

Publicerat fredag 25 februari 2011 kl 13.53
"Generellt mår 10-åringarna bra"
(1:26 min)
Lisbeth Engh Kraft, länssamordnare för skolhälsovården i Värmland och Linda Rågård, skolsköterska på Rudsskolan i Karlstad. Foto: Elma Pasalic Göransson/P4 Värmland.

Unik samverkan mellan kommuner och Landstinget i Värmland ska förbättra barn och ungas hälsa i länet.

Genom att samla all information i elevhälsodatabasen ELSA, kan svar från hälsosamtalen i skolan analyseras och jämföras. Allt för att så tidigt som möjligt hjälpa de barn som inte mår bra.

Och just nu sammanställer man resultat från den pilotundersökning som omfattar drygt 2000 värmländska fjärdeklassare.

– Generellt kan man säga att tioåringarna i Värmland mår bra. De trivs i skolan och äter bra. Men vi kan också se att vi har saker att jobba med. Exempelvis svarar de flesta elever att de sover bra, men många barn känner sig trötta ändå, hela 37 %, säger Lisbeth Eng Kraft, länssamordnare för skolhälsovården i Värmland.

Enligt länssamordnaren Lisbet Eng Kraft är Värmland ett av landets första län med att ta ett samlat grepp på hur barn och unga som grupp mår idag. Samverkan som omfattar alla värmländska kommuner och landstinget rör än så länge bara datainsamling, men förhoppningen är att man så småningom även ska kunna genomföra gemesamma insatser inom de problemområden som kan vara generella för hela länet.

Innan året är slut kommer 10 000 värmländska elever ha svarat på enkäten som bland annat omfattar frågor om levnadsvanor och trivsel i skolan.

– Fördelarna med att jobba med ELSA är många. Man kan till exempel se olika tendenser i olika klasser och då kan man gå in och jobba specifikt med exempelvis matvanor, sömnvanor och motionsvanor, om de tenderar att vara sämre i en viss klass. Jag tror att man kommer vinna tid på det här, säger Linda Rågård, skolsköterska på Rudsskolan i Karlstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".