Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Värmland

Få nämndemän är unga

Publicerat onsdag 2 mars 2011 kl 07.11
"Det är ett misslyckande"
(1:22 min)
Foto: Henrik Montogomery/Scanpix.

Regeringen vill ha fler yngre nämndemän i landets domstolar. Men trots satsningar under hösten så är nämdemännens genomsnittliga ålder fortfarande hög, på tingsrätten i Värmland är den 57 år.

– I och med att man strävar efter en jämn fördelning och spridning när det gäller både ålder kön och etnicitet är det, sett ur det perspektivet, ett misslyckande, säger Mikael Swan, rådman på Värmlands tingsrätt.

Nämndemännen är med och dömer i domstolarna men är inte juridiskt utbildade utan har helt andra yrken. De ska fungera som allmänhetens förlängda arm in i domstolarna. Därför är det viktigt att de speglar befolkningen bland annat vad gäller ålder.

Under den förra mantatperioden var genomsnittsåldern på nämndemännen i Värmlands tingsrätt 60 år. Nu har den sjunkit till 57 år, vilket också är genomsnittet för landet. Men det finns undantag. Simon Gustavsson, skidlärare från Torsby, är 19 år och en av de yngsta nämndemännen i Värmlands tingsrätt.

– Det står ju i uppdraget att nämndemännen ska spegla samhället i stort och deras uppdrag är ju att agera det sunda förnuftet. Det är ju skillnad på att vara 65, deras uppfattning av Sverige är ju inte riktigt den samma som någon om är 18, 19 eller 20 säger Simon Gustavsson.

Han tror att anledningen till att inte fler unga är nämndemän är att de inte känner till möjligheten.

– Jag tror inte att det är så många unga som vet att man kan bli nämndeman och hur man blir det. Därför tror jag inte att det är så många unga som är med.Jag tror att det är en bra erfarenhet senare i livet också.

Värmlands tingsrätt nämndemän

2011

antal: 131
medelålder: 57
min ålder: 20
max ålder: 81
andel per åldersgrupp under 45: 17%
45 - 64: 47%
65 och över: 43%

2010

antal: 160
medelålder: 60
min ålder: 21
maxålder: 81
andel per åldersgrupp
under 45: 13%
45 - 64: 44%
65 och över: 43%

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".