Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Barnens upplevelser av våld uppmärksammas

Publicerat tisdag 8 mars 2011 kl 06.48
Stressen kan ge hjärnskador
(1:33 min)
Isabel Persson, handläggare Kvinnofrid. Foto: Laila Carlsson/Sveriges Radio.

Barn som lever i familjer där det förekommer våld utsätts för mycket hög stress som kan få livslånga konsekvenser. Därför prioriterar Länsstyrelsen i Värmland i år verksamheter som har barnen i fokus när den fördelar pengar som ska gå till arbetet mot mäns våld mot kvinnor.

Det finns mycket vi kan göra för barnen säger Isabel Persson, handläggare Kvinnofrid:

– Tidigare var det så att vi tog kvinnorna och satte dem i skyddat boende. Och man tänkte att barnen var skyddade bara mamman var skyddad, men så är det inte. Barnen har ju egna upplevelser som är individuella för dem.

Barnen behöver inte ha varit närvarande när mamman utsatts för våld, får att bli påverkad av händelsen. Att komma hem till resterna av bråket, se mamman ledsen eller på andra sätt märka av att något har hänt räcker för att barnet behöver hjälp med att bearbeta sina upplevelser.

– Dagens forskning visar att det är en väldigt stressig situation för barnet att uppleva våld. Det är till och med så att man kan få hjärnskador av det, därför att den stress som man utsätts för är värre än om man skulle ha varit med i ett krig. För de personerna som ska skydda en ju de som inte gör det, säger Isabel Persson.

Förutom att prioritera verksamheter som sätter fokus på barnen, så har länsstyrelsen fått en halv miljon kronor till att samordna kommunala och ideella verksamheter så att de kan stötta varandra och få tillgång till varandras kompetens. Isabel Persson har jobbat med frågor som rör mäns våld mot kvinnor i många år, och tycker att hon kan se en förändring i samhället.

– Vi har en lång väg att gå, men visst är det en förändring. Vi kan ta på oss flera glasögon samtidigt nu. Förut såg vi bara om du var en våldsutsatt kvinna eller en kvinna med missbruk. Men idag kan vi se att en kvinna som missbrukar kan också vara våldsutsatt, och det gäller även en kvinna som har ett funktionshinder eller som är äldre. Så det är bra att vi har börjat lyfta det också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".