Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stora löneskillnader mellan könen

Publicerat tisdag 8 mars 2011 kl 12.28
"I 30-årsåldern händer någonting"
(1:34 min)
Magnus Hildebrand. Foto: Jenni Jansson, P4 Värmland.

Kvinnor tjänar i genomsnitt sex procent mindre än män, enligt statistik från Medlingsinstitutet, där man tagit hänsyn till faktorer som utbildning och yrke i beräkningarna. Störst löneskillnad, nio procent, är det mellan kvinnor och män i de privata företagen.

– Kvinnor och män idag har samma ingångslöner, men i dryga 30-årsåldern händer det någonting och vi ser att männen drar ifrån. Anledningen är att kvinnorna är hemma och föder barn och missar några lönerevisioner. Samtidigt är det i den här åldern som många börjar sin karriär och det är då männen drar iväg både lönemässigt och karriärmässigt, säger Magnus Hildebrand, regionchef i Värmland för fackförbundet Unionen.

Att kvinnor och män delar lika på föräldraledigheten tror Magnus Hildebrand är viktigt för att få jämlikare löner. Den som är hemma med barnen ska också vara med på alla lönerevisioner även om man varit ledig, något som ofta missas. Och när man väl kommit efter i löneutvecklingen är det svårt att komma i kapp.

Men ojämlika löner kan inte bara förklaras av föräldraledigheter, för det finns tydliga skillnader mellan olika arbetsplatser. Kommunerna ligger bäst i statistiken med en löneskillnad på 0,6 procent mellan män och kvinnor som har jämförbara jobb. Sämst är statistiken bland privata tjänstemän där kvinnorna i genomsnitt tjänar nio procent mindre, enligt statistik från Medlingsinstitutet.

– De privata företagen har inte jämställdhetsplaner och jobbar inte med lönekartläggningar i den utsträckning som de borde göra. Det finns lagstiftning på området men vi ser väldigt ofta att den inte följs, säger Magnus Hildebrand.

Vad ska man göra om man känner att man har en orättvis lön?

– Då ska man kontakta Unionen eller det fackförbund som man är med i för att få hjälp i frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".