Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Döda träd livsviktiga för öringen

Publicerat fredag 18 mars 2011 kl 11.26
”Det kan slå ut en hel population.”
(1:23 min)
1 av 2
Liten öring som gillar döda träd och kalla vatten. Foto: Per Gustafsson
2 av 2
Per Gustafsson

Det moderna skogsbruket hotar öringen. För genom att ta bort träd längs bäckar och älvar så minskar mängden insekter som är en viktig föda för öringen. Dessutom kan det bli för varmt i vattnet om inte träden skuggar.

– Skulle vattentemperaturen som en följd av att man tar bort skogen öka, och kanske hamna över 20 grader på sommaren eller kanske uppåt 25 grader, då kan det slå ut en hel öringpopulation, säger Per Gustafsson, som nyligen disputerat i öringekologi vid avdelningen för biologi vid Karlstads universitet.

Enligt skogsvårdslagen så ska man låta träden intill vattendragen stå kvar, men ofta avverkas skogen ända ner till strandkanten.

– Insekterna som lever i träden som omgärdar vattendragen är jätteviktiga, för fisken lever inte bara av det som finns i vattnet utan även till stor del av insekter som flugor, spindlar och larver som ramlar ner i vattnet.

När Per Gustafsson i sin forskning studerade hur öringen klarade sig utan insekter från vattennära vegetation märkte han att fiskarna minskade i tillväxt.

– Fisken kunde helt enkelt inte hitta en ersättningsföda som var lika högkvalitativ, så när man tog bort den landlevande födan så svalt den.

Genom att lämna tillräckligt breda kantzoner längs vattendragen gynnar man tillväxten av öring, men det kräver att skogsägarna aktivt bestämmer sig för att spara den skogen.

– Småbäckarna är de allra viktigaste för öringen. Man kanske tycker att den här bäcken väl inte så värdefull, den är ju bara två meter bred, men den är jätteviktig. Så att spara kantzoner på uppåt 20 - 30 meter på varje sida om bäcken är viktigt för fisken. Men sparar man så mycket träd är det ju många kubikmeter timmer som försvinner för skogsägarna. Så det är klart att det är en uppoffring för dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".