Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Karlstad

Bra betyg till Älvkullegymnasiet

Publicerat lördag 12 mars 2011 kl 11.12
"Skolan har goda sidor"
(1:30 min)
Grafik: Martin Thelander

Bristande handledning i undervisningen är det vanligaste problemet på landets gymnasieskolor. Men Älvkullegymnasiet i Karlstad får gott betyg i en ny rapport.

Alla elever på gymnasiet ska genomföra ett projektarbete på 100 poäng, där de bland annat ska visa sin förmåga att arbeta självständigt och på ett vetenskapligt sätt. Nu har Skolinspektionen granskat arbetet med självstudier på studieförberedande program på 27 gymnasieskolor i 22 kommuner.

I granskningen finns bland annat Älvkullegymnasiet i Karlstad och projektledaren Barbro Nässén på Skolinspektionen tycker att skolan håller hög standard.

– Det är viktigt att skolorna klarar detta, inte minst på de studieförberedande programmen, för att vara förberedda inför högre studier, säger projektledaren Barbro Nässén.

Under 2010 granskade Skolinspektionen projektarbetet och andra självstudier på naturvetenskapsprogrammet, samhällsvetenskapsprogrammet och teknikprogrammet på 27 gymnasieskolor. Eftersom det är få skolor som ingår i granskningen kan man inte dra några generella slutsatser av resultatet.

– Det vanligaste problemet på de granskade skolorna var bristande handledning. Lärarna var ofta tillgängliga, till exempel på sitt rum, men ansvaret för att söka upp läraren och be om handledning låg på eleven.

Det ledde ofta till att de elever som var motiverade sökte upp läraren, men för en del av de elever som behövde hjälp och stöd blev uppgiften för svår. De visste inte vad som krävdes av dem och sköt istället upp arbetet så länge som möjligt, och sedan lämnade de in något som hade kunnat hålla en högre kvalitet om de hade utnyttjat hela projekttiden, säger Barbro Nässén.

Under våren ska alla skolor som ingår i granskningen ha redovisat sina åtgärder för Skolinspektionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".