Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Vargfrågan hanteras inkonsekvent"

Publicerat tisdag 15 mars 2011 kl 11.16
"Politikerna har varit otydliga"
(1:35 min)
Vargfrågan har hanterats inkonsekvent, det tycker Jens Karlsson. Foto: Tom Gannam / SCANPIX / AP

Allmänheten har låg acceptans för beslut som rör varg och andra rovdjur, det säger viltekologen Jens Karlsson på Viltskadecenter som tror att den låga acceptansen beror på att myndigheter och politiker hanterar vargfrågan på ett allt för inkonsekvent sätt.

– Erfarenheterna visar att ett rätt bra sätt att slå sönder tillit och bli av med förtroende, är att vara inkonsekvent, säger han.

Jens Karlsson är viltekolog på Viltskadecenter och han säger att det finns en för stor andel godtycke i myndigheternas sätt att hantera rovdjursfrågan. Han ger några exempel.

– Politikerna har varit otydliga med hur många vargar man vill ha. Man har sagt hur många vargar man minst vill ha men det är ju inte samma sak som att säga hur många man faktiskt har tänkt sig.

Tamdjursägare har drabbats

– Sedan har det heller inte funnits någon samsyn om när man ger tillstånd till skyddsjakt eller när man vidtar andra åtgärder för att hjälpa tamdjursägare, säger han.

Just tamdjursägare hör till dem som drabbas av inkonsekventa beslut från myndigheterna.

Han berättar om hur pengarna för fårstängsel tar slut i de län där det finns mest varg men att andra län, där det blir pengar över, då börjar investera på sådant som är mindre angeläget, som exempelvis stängsel åt nötkreatur och grisar som löper betydligt mindre risk att rivas.

Dålig samordning mellan länsstyrelserna

Kritiken riktar sig både till Länsstyrelserna och bristen på deras samordning men också mot Naturvårdsverket, där Per Risberg är biträdande enhetschef på viltförvaltningsenheten.

– Det finns en frihet för länsstyrelserna att fatta beslut.

Och det finns ingen skäl för Naturvårdsverket att gå in och begära en större samordning?

– Vi jobbar för att få till den samordning som faktiskt ska ske, säger Per Risberg.

Päivi Kotka
paivi.kotka@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".