Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Brandskydd i skolorna - Del 1

Vanligt med brister i brandskyddet

Uppdaterat onsdag 13 april 2011 kl 17.08
Publicerat onsdag 13 april 2011 kl 06.21
"Det handlar om information"
(1:18 min)

Många skolor saknar brandlarm och har blockerade utrymningsvägar. Det visar en granskning som Sveriges Radio Värmland gjort av de protokoll som räddningstjänsten skrivit efter tillsynsärenden på skolorna sedan 2004.

Av Värmlands 217 grundskolor har varannan fått någon form av anmärkning när det gäller utrymningsvägarna. Det kan till exempel handla om att det inte finns tillräckligt många, att de är blockerade och att utrymningsskyltar saknas.

Var tredje skola har fått anmärkning när det gäller brand- och utrymningslarm. Brandinspektörerna har bland annat anmärkt på att larmanordningar saknas, att larmet inte hörs över hela skolan eller att personalen inte har kontrollerat att det fungerar.

Bengt Hermansson är brandinspektör vid räddningstjänsten i Säffle. Han hoppas att bristerna kommer att minska framöver.

– Det har blivit bättre. Det ska finnas brandskyddsombud och brandskyddsansvarig på varje ställe och de ska göra dokumenterade egenkontroller.

Vad kan man göra åt problemet med att så många får anmärkningar?

– Det är information. Det är väl det det handlar om, säger Bengt Hermansson.

Fastighetsägarna till skolorna är inte skyldiga att sätta in ett automatiskt brand- eller utrymningslarm, men det finns krav på att det ska finnas ett utrymningsmeddelande. Tveta skola i Säffle har länge saknat automatlarm. I veckan kommer det få ett sådant installerat efter påtryckningar från räddningstjänst och skolpersonal.

Vibeke Svensson, förskollärare och skyddsombud, berättar att man hittills fått använda visselpipa som brandlarm.

– Det betyder jättemycket att vi nu ska få ett larm, både föräldrar och personal vill ha det, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".