Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fel på järnvägen åtgärdas inte i tid

Publicerat måndag 18 april 2011 kl 06.47
Trafikverket: ”Har inte pengar att åtgärda allt”
(1:45 min)
1 av 2
Foto: Zin Jägersand/SR.
2 av 2
Klicka för grafik

Tusentals fel i järnvägsnätet åtgärdas inte inom den tid som Trafikverket själv föreskriver. Det visar Sveriges Radios granskning av järnvägarna i landet. Bristerna drabbar både godstrafik och passagerare genom inställda tåg och förseningar.

Förra året orsakade fel i infrastrukturen cirka 4.000 förseningstimmar i driftområde väst, där Värmland, Dalsland, Västra Götaland och Halland ingår. Hälften av timmarna orsakades av problem med snön.

Elin Persson är student och reser ofta mellan Kristinehamn och Karlstad, och hon är van vid förseningar.

– De har ju varit försenade i flera timmar och i bland inte gått alls. I bland har det inte heller gått ersättningsbussar. De säger att det är såna här växlar på rälsen som de inte får upp, säger hon.

Det är Trafikverket som ansvarar för landets järnvägar. Inspektionen och underhållet läggs ut på entreprenörer som i sin tur rapporterar till Trafikverket. Förra året rapporterades 3.113 fel på järnvägarna i Värmland enligt Trafikverkets egen statistik, men 69 procent av dem åtgärdades inte inom den tidsgräns som Trafikverket själva satt upp för respektive fel. 30 av de fel som skulle åtgärdas inom två veckor var över 100 dagar gamla.

– Det är ju den verkligheten vi lever i i dag att vi inte har pengar att åtgärda allt, säger Jan Hansson, chef för anläggningsdrift på Trafikverket.

Men trots många brister kan han garantera säkerheten säger han. Ett annat problem enligt Jan Hansson är att det är svårt att sköta underhållet eftersom järnvägarna i dag är så trafikerade.

– Våra järnvägsföretag vill köra väldigt mycket tåg, och det är ju bra i och för sig, men det drabbar underhållet. Det är en svår balansgång vi ställs inför, ska vi köra tåg eller ska vi underhålla?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".