Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Större översvämningsrisk i framtiden

Publicerat söndag 24 april 2011 kl 07.57
"Extrema temperaturer blir vanligare i framtiden"
(1:36 min)
Vänern. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio

Nya forskningsrön visar att vi i framtiden får vi vänja oss vid ett allt mer extremt väder. Något som påverkar översvämningsrisken från Vänern och Klarälven.

– Det finns nya forskningsrön som säger att de extrema temperaturer som i dag kanske återkommer vart tjugonde år, kommer återkomma oftare, kanske vart tredje-, vart femte år. Och det är likadant med extrema nederbördstillfällen som i dag kanske förekommer vart tjugonde år kommer också förekomma oftare i framtiden, säger Karin Nilsson.

Sedan översvämningsåret 2000 har medvetenheten ökat om riskerna vid extremt väder säger Lars Nyberg på föreståndare för Centrum för klimat och säkerhet på Karlstads universitet. Det översvämningsprogram som Karlstads kommun antog förra året tycker han är bra. Samtidigt finns det exempel på att medvetenheten inte kommit så långt säger han.

– Man ser en del projekt som man funderar på om det är så klokt inför framtiden. Karlstad kommer bla att skydda inre hamn med en konstruktion framöver, men vi ser också att det kommer ny bebyggelse utanför det här skyddet och man funderar på hur de kommer lösa översvämningsskyddet för de lägena.

Nu arrangerar Centrum för klimat och säkerhet översvämningspromenader, ett pedagogiskt grepp för att visa hur vi kan skydda oss i framtiden. Och vägen går från Sandgrundsudden längs med Klarälven och passerar bland annat Strand, Centralsjukhuset, Mariebergsviken, Tullholmsviken och avslutas i inre hamn.

– Ja, det är väl framför allt de som äger fastigheter som är utsatta. Men det finns en hel del man kan göra för att skydda sig från att vatten och avloppsvatten tränger in, säger Lars Nyberg.

På kommunens och räddningstjänstens hemsida kan man läsa om hur man kan skydda sig. Man kan också diskutera med sitt försäkringsbolag hur man skyddar sitt hus se till så att man har ett bra försäkringsskydd, säger han.

Vid centralsjukhuset ska man bygga en skyddsvall, annars är det ett av de mest sårbara punkterna i hela Värmland. Och det finns många andra platser som är sårbara för översvämning från Klarälven och från Vänern, bland annat elnät, vatten- och avloppssystem, byggnader.

Zin Jägersand
zin.jagersand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".