Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Svårt att granska idrottsledare

Publicerat torsdag 28 april 2011 kl 15.19
"Vi får lita på att vuxna människor har ett sunt förhållningssätt"
(1:36 min)
Per Dalebjer, Värmlands idrottsförbund. Foto: Laila Carlsson/Sveriges Radio

I sin självbiografi, Det du inte såg, berättar Patrik Sjöberg om att han under flera år blev utsatt för sexuella övergrepp av tränaren och styvpappan Viljo Nousiainen. Frågan är hur man kan skydda barnen inom exempelvis idrottsrörelsen från övergrepp.

– Att jobba med något som är riktat för att skydda barn mot pedofiler, det har vi inte i våra program. Däremot har vi i våra ledarutbildningar ett inslag av att bete sig som en sund ledare. Vi pratar mycket om värdegrundsfrågor, dock kanske inte så riktat som att vi jagar pedofiler till vardags, säger Per Dalebjer, förbundschef på Värmlands idrottsförbund.

Debatten kring barns utsatthet har fått ny skjuts i och med att Patrik Sjöberg i sin självbiografi Det du inte såg, berättar om att han som ung blev utsatt för sexuella övergrepp av sin tränare och styvpappa Viljo Nousiainen. Nu har det visat sig att många andra unga pojkar också utnyttjades sexuellt av tränaren.

Frågan är hur man ska kunna skydda barn från att utnyttjas sexuellt av vuxna inom föreningar och organisationer, som till exempel idrottsrörelsen. Sedan en tid tillbaka arbetar Riksidrottsförbundet för att få kontrollera tränare och andra ledare mot belastningsregistret, men än så länge finns inte den möjligheten.

Patrik Sjöberg manar till vaksamhet inom organisationer och rörelser för att skydda barnen och säger att man ska hålla koll på folk som arbetar inom till exempel idrottsrörelsen. För personer som vill utnyttja barn dras till föreningslivet och till liknande verksamheter där kontakten med barn är stor och insynen från andra vuxna är begränsad.

Men att granska dem som arbetar inom de olika idrottsföreningarna är svårt säger Per Dalebjer på Värmlands idrottsförbund.

– Det är personer som arbetar ideellt och som ställer upp och tar hand om våra barn. Vi är jätteangelägna om att erbjuda dem utbildning så att de blir bra ledare, så vi får lita till att vuxna människor har ett sunt förhållningssätt till det de ger sig in i.

Hur arbetar ni för att stötta föreningarna i att få fram duktiga ledare?

– Det finns inget filter som sorterar bort pedofiler. Vi försöker ha ett klimat, ett samtal och en dialog i föreningarna som gör att de inte ska känna sig välkomna. De ska känna att de inte kan få hålla på med de här sakerna i den här miljön. Och ju fler som pratar om det här och lyfter frågan, desto bättre är det, säger Per Dalebjer.

Laila Carlsson
laila.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".