Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Väntetider ska kortas på akuten i Karlstad

Publicerat torsdag 5 maj 2011 kl 06.34
"Vi kommer påbörja nytt arbetssätt"
(1:16 min)
Centralsjukhusets akutmottagning. Foto: Roy Malmborg/Sveriges Radio.

Det tar för lång tid att få vård på Centralsjukhusets akutmottagning. Landstinget når inte upp till sitt eget mål att väntetiden ska vara max fyra timmar och att man ska få träffa en läkare inom en timme.

Nu ska akuten införa ett nytt arbetssätt och med det hoppas landstinget på kortare väntetider för patienterna.

– Det är ett arbetssätt enligt en modell som heter "Team Triage", som bygger på att du som patient på akuten tas om hand av ett team bestående av läkare och sjuksköterska eller undersköterska, berättar Monika Andersson, verksamhetschef på akutmottagningen.

Patienten kommer att få träffa läkaren först och inte som idag en sjuksköterska.

Systemet kommer att införas stegvis var det första tas i maj när en ledningsläkare införs och senare i höst kommer också en medicinläkare att finnas på akuten, säger Monika Andersson.

Idag klaras endast hälften av de hjälpsökande av inom de uppsatta målen för väntetider och för att få träffa en läkare inom en timme. Och tillströmningen av patienter ökar för varje år.

Förra året togs 50 000 patienter emot på mottagningen vilket var en ökning med 3 procent, vilket varit en stadig ökning de senaste åren.

Enligt Monika Andersson arbetar personalen hårt under ofta stor stress, men ändå är inte personalomsättningen speciellt stor på arbetsplatsen.

– Vi har tur på akutmottagningen i Karlstad att vi har en väldigt lojal och engagerad personal. På många andra akutmottagningar runt om i landet är personalomsättningen stor på akutmottagningarna.

En ny rutin har även införts för situationer där mycket folk kommer in samtidigt, som vid en stor olycka. Då skickas ett meddelande ut till samtiliga doktorer på sjukhuset med en förfrågan om de har möjlighet att komma till akutmottagningen och hjälpa till.

Roy Malmborg

roy.malmborg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".