Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Unga halkar efter ekonomiskt

Publicerat tisdag 10 maj 2011 kl 06.17
"Lång period med ökat antal studerande"
(1:15 min)
Medianåldern bland studenter som tar examen på högskolor och universitet är 27 år. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Mellan 1999 och 2009 ökade inkomsterna för värmlänningar mellan 30 och 64 år med drygt 30 procent, medan inkomsterna för 20-29-åringarna ökade med bara tio procent. Det visar uppgifter från Statistiska centralbyrån.

– Jag kan tänka mig att det har sett ut så under en lång tid. Inkomsterna stiger inte lika mycket för de yngre som för de äldre, säger Hans Heggeman, utredare på Statistiska centralbyrån, SCB.

Hur många av 20-29-åringarna i våra siffror som är studenter framgår inte, men det är ett faktum att intresset för studier ökar och att många studerar länge på universitet eller högskola. Många kommer inte igång och arbetar på allvar förrän avslutade studier, och medianålder för studenterna som tog examen var 27 år 2008/2009 enligt Högskoleverket.

Men studenter är inte den enda gruppen som halkar efter ekonomiskt, enligt Hans Heggeman.

– Det blir större och större skillnader i ekonomisk standard mellan folk som förvärvsarbetar och de som inte gör det, bland annat studerande men också förtidspensionärer och arbetslösa. Det är en växande skillnad där.

Den statistik Sveriges Radio har tittat på kommer från SCB och handlar om förvärvs- och kapitalinkomsterna för värmlänningar i åldersgrupperna 20-29 år och 30-64 år. I gruppen över 30 år steg inkomsterna med drygt 30 procent mellan 1999 och 2009 medan de under samma period för de yngre ökade med cirka tio procent.

I genomsnitt tjänade värmlänningarna mellan 20 till 29 år 138 000 kronor 2009. För de äldre var den genomsnittliga inkomsten mer än dubbelt så stor, 277 000 kronor.

Jenni Jansson
jenny.jansson@sr.se

Mer om inkomsterna:

Exklusiva bostadsrätter i Karlstad. Foto: Lars-Gunnar Olsson/SR Värmland.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".