Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sjukvården

Allt fler Lex Maria-anmälningar

Publicerat tisdag 10 maj 2011 kl 14.50
Foto: Tomas Oneborg/SCANPIX.

Landstinget i Värmland har de senaste veckorna lämnat in tre Lex Maria-anmälningar till Socialstyrelsen om eventuella brister i patientsäkerheten. Det bekräftar trenden att sjukvården i Sverige anmäler sig själv allt oftare.

Förra året gjorde vården totalt 2 051 anmälningar enligt Lex Maria vilket är nästan en fördubbling sedan 2005. Det här framgår av Socialstyrelsens tillsynsrapport för 2010.

Socialstyrelsen ser kroniska överbeläggningar, osäkra system för bedömningar på akutmottagningarna och patienter som slussas runt i vårdkedjan som återkommande orsaker till att det uppstår osäkra och otydliga bedömningar i vården.

Att fler fall anmäls är säkert också resultatet av en ökad medvetenhet om patientsäkerhet.

En aktuell Lex Maria-anmälan från Värmlands läns landsting handlar om en man som vårdades i respirator och behövde blod. Samtidigt hämtades blod till en annan patient från blodcentralen, och de två påsarna förväxlades. Misstaget upptäcktes först när patient nummer två skulle få sitt blod. . Nu visade det sig i efterhand att ingen skada skett, men kontrollerna i samband med blodtransfusionen genomfördes inte på ett korrekt sätt och det hade kunnat gå illa.

Den andra aktuella anmälan gäller en kvinna som nyligen opererat bort en tumör ur magen och skickats hem som färdigbehandlad. När hon blev dålig igen och buken öppnades upptäckte läkarna att tjocktarmen var perforerad. Kvinnan avled några dagar efter bukoperationen.

I det tredje fallet har en kvinna som fått sluten psykiatrisk vård därefter övergått till stödkontakt och medicinering hos sjuksköterska. I januari 2011 uteblev kvinnan från sitt inplanerade besök och hittades död i hemmet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".