Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nio av tio föredrar lagad mat till lunch

Publicerat tisdag 18 oktober 2011 kl 11.06

Nästan nio av tio anställda i Värmland, 86 procent, äter gärna lagad mat till lunch. Det visar en kartläggning från hälsoföretaget Previa. Kartläggningen visar att det är stora regionala skillnader i landet för anställdas lunchvanor.

I Skåne väljer nästan tre av tio anställda, 28 procent, bort lagad mat till förmån för en lättare lunch. I Västernorrland vill 95 procent ha varm mat mitt på dagen.

I landet som helhet vill 89 procent ha lagad mat till lunch.

– Att äta en ordentlig lunch minskar risken för blodsockerfall och sötsug under eftermiddagen. Dåliga matvanor och för lite fysisk aktivitet är en bidragande orsak till flera vanligt förekommande sjukdomar, säger Urban Svensson, företagsläkare och medicinskt ledningsansvarig på Previa.

Previa har kartlagt hälsan hos 55 000 personer från 2008 till 2010. Undersökningen rör områden som det allmänna hälsotillståndet, mat- och motionsvanor samt psykosocial status.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".