Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringen lovar ersättningsjobb till Värmland

Publicerat fredag 24 september 2004 kl 14.57

Sammanlagt 575 årsarbeten kommer att försvinna från Värmland när Försvaret ska rationalisera och omorganiseras. Men regeringen lovar att Kristinehamn och andra orter som drabbas ska få ersättningsjobb.

Enligt regeringens förslag ska Räddningsverket flytta sin internationella verksamhet från Karlstad till Kristinehamn och verksamheten kommer att utökas. Idag arbetar 20 - 25 personer vid den internationella verksamheten i Karlstad. Hur många nya jobb det blir är i dagsläget oklart. Regeringen vill också att Statens Institutionsstyrelse etablerar en ny institution i Kristinehamn.

Värmlands landshövding Eva Eriksson kommer att få i uppdrag att föreslå åtgärder för att stimulera utvecklingen i regionen. Örebros förra landshövding Gerd Engman ska fungera som särskilda kontaktperson för Värmland.

Vidare ska en utredning starta om vilka statliga jobb som kan lokaliseras till de orter som drabbas av försvarsnedläggningar. Utredningen ska särskilt titta på myndigheter som genom sin organisation redan har verksamhet i de olika regionerna som till exempel Arbetsmarknadsverket, försäkringskassan och kronofogdemyndigheten. Dessutom kan det bli aktuellt att flytta ut hela eller delar av Konkurrensverket, Konsumentverket, Post- och telestyrelsen, Folkhälsoinstitutet, Naturvårdsverket och Strålskyddsinstitutet. Utredningen ska vara klar senast den 15 januari nästa år.

Regeringen tänker också ge 50 miljoner kronor i forskningsbidraq till de regioner som berörs mest av försvarsomställningen. Av dessa 50 miljoner kommer 5 miljoner kronor att gå till Karlstads Universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".