Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Karlstadsungdomarna tycker till

Publicerat tisdag 8 november 2011 kl 07.23
"Vi har många möjligheter att göra det vi vill"
(1:40 min)
Sanna Andersson. Foto: Elma Pasalic Göransson/Sveriges Radio.

Om du var en politiker och bestämde i Karlstad, vad skulle du då satsa på? Frågan är en del i den enkätundersökning som ska ge kommunen underlag för att kunna fatta beslut som bygger på hur unga verkligen har det.

– Jag saknar några större evenemang i Karlstad. Vi har Mariebergsskogen som man skulle kunna använda till det. Att Putte i parken flyttar hit är jättebra, säger Peter som går andra året på naturprogrammet på Älvkullegymnasiet.

Karlstads kommun vill veta vad ungdomar tycker om att bo i Karlstad. För att ta reda på det ställer man nu 80 frågor som bland annat rör de ungas skolmiljö, hälsa och syn på demokrati. Enkätundersökningen för lokal uppföljning av ungdomspolitiken, LUPP, är ett samarbete med Ungdomsstyrelsen och är snart genomförd i hälften av Sveriges kommuner. Under november är det Karlstads tur, då alla elever i grundskolans årskurs åtta och årskurs två på gymnasiet deltar.

Tidigare resultat från 2008 visar bland annat att skolungdomarna i Karlstad känner sig trygga men har lågt politiskt intresse. Och det är något kommunen har tagit fasta på.

– Kommunen har under många år jobbat med att ge ungdomarna inflytande genom ungdomsfullmäktige och UNO-råd, säger Sanna Andersson som är student- och ungdomssamordnare på Karlstads kommun. Men det vi vill, är att ungdomarna ska bli bättre på att se de möjligheter som finns att framföra sina åsikter. Bland annat får alla i årskurs åtta i grundskolan och årskurs två på gymnasiet varje år information från ungdomsfullmäktige. Vi har också besökt fritidsgårdarna för att få se hur de unga har det där.

Resultatet från enkätundersökningen kommer att återkopplas och spridas under våren 2012.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".