Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Svensk Vindenergi

Karlstad satsar mest i Värmland på vindkraft

Publicerat onsdag 9 november 2011 kl 10.42
Tre vindkraftverk i Vänern. Foto: Fredrik Sandberg/SCANPIX.

I Värmland finns det just nu 17 vindkraftverk. Det placerar Värmland på plats 13 på Vindkraftslistan, en ranking av Sveriges 21 län. Karlstad är den kommun i Värmland som hittills har satsat mest på vindkraft.

Under januari till och med augusti i år togs inga nya vindkraftverk i drift i Värmland, och länets plats på listan är oförändrad jämfört med vid utgången av 2010. Det här framgår av nya beräkningar från Svensk Vindenergi.

Karlstad är den kommun i Värmland som hittills har satsat mest på vindkraft och kommunen ligger på plats 41 på vindkraftlistan. I Karlstad finns det åtta vindkraftverk med en total effekt på 22 megawatt. Hammarö ligger på plats 69, Säffle på plats 111 och Kristinehamn på plats 133. De övriga kommunerna i Värmland har ännu inte gjort några satsningar på vindkraft.

Listan över kommuner i Sverige med mest vindkraft toppas av Gotland. I hela landet har 216 nya vindkraftverk tagits i drift sedan årsskiftet och vid utgången av augusti 2011 fanns det enligt Energimyndigheten 1 871 vindkraftverk i Sverige.

– Vindkraften i Värmland är en viktig del i energiomställningen. Ett modernt vindkraftverk på land kan förse mer än 1 000 hushåll med förnybar och utsläppsfri el, säger Annika Helker Lundström, vd Svensk Vindenergi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".