Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Eriksson (C) går emot datalagringsdirektivet

Publicerat onsdag 21 mars 2012 kl 11.04
"Det kommer jag rösta emot"
(1:21 min)
Erik A Eriksson, riksdagsledamot för Centerpartiet. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix

Idag ska det röstas om det s.k. datalagringsdirektivet i riksdagen. Sannolikt kommer lagen att godkännas, men den värmländske riksdagsmannen Erik A. Eriksson (C) kommer att stå upp för en annan ståndpunkt.

– Det kommer jag rösta emot, det direktivet. Jag måste markera. Jag kommer alltså rösta emot en väldigt tydlig majoritet, Socialdemokraterna och Moderaterna bildar tillsammans en stor majoriet i riksdagen, men jag tycker att det här är ett förslag som är riktigt dåligt. Det är första gången jag kommer att rösta emot majoriteten på det här sättet, men jag måste göra det utav min övertygelse och jag har många värmlänningar bakom mig i detta.

Kan du kortfattat beskriva direktivet?

– De som tar i ordentligt säger så här: tycker du att det är OK att någon får läsa dina brev? Det handlar om att Telia och andra operatörer ska lagra SMS-trafik, mailtrafik och annat och göra det i sex månader. Och då kan man väl säga så här: jamen jag har väl inget att dölja. Nej, men det kan väl faktiskt vara så att nån gång kanske det är någontig som är viktigt, kanske för att just skydda och stå upp för demokratin. Då kan det vara ett mail som man faktiskt inte vill ska lagras eller ska kunna läsas av andras. Det är först då det blir riktig viktigt.

– Jag tror inte att det här är avgörande för att lösa alla brott som begås, med tanke på att det finns kontanttelefoner som slängs när brott begås. Man måste inte registrera allt som människor gör. Tyskland har provat det här och kommer att lämna det här direktivet, för de anser att det inte är effektivt.

Mer om …

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".