Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Värmland

Värmländska företag har svårt med rekryteringen

Publicerat onsdag 18 april 2012 kl 08.21
"Vi har lite för låg rörlighet"
(1:29 min)
Urban Svanberg. Foto: Roy Malmborg

Värmländska företag har svårt att rekytera rätt personal. Svenskt Näringsliv anser att den kompetens som finns på arbetsmarknaden inte är den som företagen som behöver.

En enkätundersökning bland 355 små och medelstora Värmlandsföretag visade att vart 6e företag redovisade ett misslyckande vid en rekrytering. Hela 53 procent av företagen ansåg det svårt att rekrytera personal.

– Det är för liten rörlighet på arbetsmarknaden idag, det är svårt att komma in på den svenska arbetsmarknaden och utbildningsväsendet förser inte företagen med den kompetens den behöver, säger Patrik Karlsson som arbetar med arbetsmarknadsfrågor på Svenskt Näringsliv.

I undersökningen redovisades också att Värmlands län låg på näst sista plats i landet efter Kalmar vad gäller att orten där företaget ligger är ett hinder för att kunna rekrytera personal.

– Det här är undantaget Karlstad. Idag kan vi också se att alltfler arbetspendlar från Karlstad ut till mindre orter, säger Urban Svanberg regionchef i Värmland för Svenskt Näringsliv.

Informella kontakter och spontanansökningar är de vanligaste sätten att rekrytera på.

Arbetsförmedlingen är enligt undersökningen inte viktig för rekrytering.

--Kunden eller leverantören eller samarbetspartnern hittar en person som man säger " Den där ska vi ha ", berättar Patrik Karlsson.

Enligt Lars Ove Karlsson som arbetar på bemaningsföretaget Qtym så är trenden att ungdomarna söker sig mot storstaden:

– Företagen måste vara på tå och göra sig attraktiva för universitets och högskolestuderande. Många dras till storstäderna efter avslutade studier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".