Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sunne

Sunne pilotkommun för landsbygdsutveckling

Publicerat torsdag 3 maj 2012 kl 10.51

Sunne har utsetts till pilotkommun i ett projekt som ska utveckla landsbygden. Under tre år ska en halvtidstjänst användas för att skapa en modell som bland annat ska ge bättre förutsättningar och öka landsbygdens attraktionskraft.

– Syftet med satsningen är att ta fram en modell som innebär att vi kan bevara och utöka den offentliga och kommersiella servicen på landsbygden. Vårt mål är att hitta de smartaste lösningarna på utmaningarna med kommersiell service på landsbygden genom att samarbeta med banker, affärer, företag och medborgare, säger Kristina Lundberg, landsbygds- och näringslivsutvecklare. Genom projektet utökar hon sin arbetstid i Sunne kommun till heltid.

Projektet bygger vidare på det arbete som gjorts i Sunnes EU-projekt Genius Loci, 2008-2011, den rådgivning som pågår i kyrkbyarna samt det unika samarbetet med byalagen kring bredbandsutbyggnad.

– Från 1 juni kan vi intensifiera arbetet med att utveckla landsbygden i Sunne. Det känns fantastiskt roligt. Vi ska jobba för tillväxt, ökad attraktionskraft och inflyttning i kyrkbyarna, säger Anna Blomquist, tillväxtstrateg i Sunne kommun och ansvarig för projektet.

Det handlar om att skapa förutsättningar för fler företag, fler servicefunktioner, utöka antalet godstransporter, förbereda för kontantlöshet och jobba för att lanthandeln ska bli mer lönsam.

– Vi ska ha idémöten i olika konstellationer och forum för att hitta och sprida de bästa idéerna. Helt enkelt använda det arbetssätt som vi gjorde i Genius Loci och som fungerat så bra - vilket Tillväxtverket också har sett, säger Kristina Lundberg.

Det är regeringen som gett Tillväxtverket i uppdrag att genomföra insatser lokalt på landsbygden.

Det är regeringen som gett Tillväxtverket i uppdrag att genomföra insatser lokalt på landsbygden. Stor vikt läggs vid att sprida framgångsrika modeller till övriga kommuner i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".