Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Karlstad

Skattemoralen har ökat kraftigt de senaste åren

Publicerat fredag 17 augusti 2012 kl 14.58
"Det är direkt åt skogen!"
(1:33 min)
Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.

Enligt en ny undersökning från Skatteverket tar idag tre fjärdedelar av befolkningen avstånd från skattefusk. Detta är en markant ökning jämfört med 2006 - då varannan medborgare tyckte det var okej med skattefusk. I Karlstad uttrycker flera personer att de tar avstånd från skattefusk.

Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson ser flera orsaker till attityförändringen.

– En sannolik faktor är att införandet av rut- och rotavdrag har bidragit till att pressa tillbaka svartarbetet, säger Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson. Men det är också så att vi har skaffat informationsavtal med före detta skatteparadis, så nu kan vi få information om tillgångar i Schweiz och Luxemburg och andra länder, och även det har ju minskat benägenheten att skattefuska.

Enligt Skatteverkets undersökning har det framförallt skett två markanta förändringar. Mellan 2006 och 2012 har andelen som tar avstånd från skattefusk ökat från 51 till 74 procent, och andelen som känner någon som anlitat svart arbetskraft minskat från 38 till 24 procent. Samtidigt har de som tycker illa om skattesystemet minskat i andel i takt med ett ökat förtroende för Skatteverkets förmåga att upptäcka skattefusk. Enligt Ingemar Hansson kan även krisen i till exempel Grekland ha påverkat svenskarnas syn på att betala skatt.

– Ja, det kan också ha påverkat attityden. Den djupa krisen i Grekland och problemen i antal andra länders statsfinanser visar vikten av ett välfungerande skattesystem. Hur illa det kan gå om man inte får in de skatteintäkter som krävs för att finansiera de offentliga utgifterna.

Men om attitydförändringen har resulterat i ökade skatteintäkter har han svårare att uttala sig om.

– Vi kan inte mäta exakt hur mycket skattefusket har minskat. Utan det här handlar ju om att vi frågar personer om de har anlitat svart arbetskraft, och det har vi ju siffror på. Men vi kan inte översätta det direkt till kronor.

Joakim Oldén
joakim.olden@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".