Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Landstinget

Kostnaderna för hyrläkare ska minskas

Publicerat måndag 27 augusti 2012 kl 07.17
"Arbetet börjar ge resultat"
(1:32 min)
1 av 2
Gunnar Blomquist, personalchef på landstinget. Foto: Jenni Jansson/Sveriges Radio.
2 av 2
Distriktsläkare Lisa Sprengel älskar Värmland, men hoppas i framtiden kunna jobba för Läkare utan gränser. Foto: Elma Pasalic.

Landstinget ska i höst ta tag i problemet med höga kostnader för hyrläkare och redan nu ser personalchefen att det börjar bli lättare att få tag på fasta läkare.

Många värmländska vårdcentraler är beroende av inhyrda läkare från bemanningsföretag för att hålla igång verksamheten. Men en hyrläkare är minst dubbelt så dyr som en fastanställd och ifjol hamnade kostnaderna för hyrläkarna på rekordhöga 86 miljoner. I höst påbörjar landstinget ett åtgärdsprogram för att minska kostnaderna, men redan nu ser personalchef Gunnar Blomquist att tillgången på läkare börjar bli bättre.

– Vi har jobbat nationellt för att utöka antalet läkarplatser och det har börjat ge resultat, säger Gunnar Blomquist. Tidigare har vi haft problem att få sökande till våra AT-block, men senaste gången hade vi 600 sökande. Våra ST-tjänster är i princip fullbemannade och inom vissa områden med specialistläkare är vi också fullbemannade på ett sätt som vi inte har varit tidigare. Situationen är bättre men vi har fortfarande brister inom vissa områden.

Även om många nya läkare är under utbildning så tar det några år innan de är färdiga specialister och stor brist är det just nu på distriktsläkare och läkare inom psykiatrin. Totalt fattas det omkring 30 läkare inom dessa områden i Värmland. Allt för få läkarstudenter väljer att specialisera sig till distriktsläkare och det tror Gunnar Blomquist kan bero att man drar sig för den höga arbetsbelastningen som är på vårdcentralerna.

Lisa Sprengel jobbar som ensam distriktsläkare på vårdcentralen i Värmlands Nysäter. Men hon trivs med sitt jobb som är väldigt omväxlande.

– Jag har hand om patienter mellan 6 veckor och 99 år. Du vet aldrig hur en dag ska se ut. Du gör allt som distriktsläkare, det är ett superbra jobb, säger Lisa Sprengel.

För att minska beroendet av hyrläkare ska landstinget bland annat satsa på egna utbildningsplatser, skapa fler heltidstjänster och aktivt söka efter läkare både i Sverige och utomlands. Att nu upp till målet att inte vara beroende av hyrläkare 2015 är inte orealistiskt, enligt Gunnar Blomquist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".