Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Barbro från Arvika hoppas på flygbussar till nya Alicanteflyget

Uppdaterat tisdag 9 april 2013 kl 17.45
Publicerat tisdag 9 april 2013 kl 17.45
"Det vore bra för Karlstad och Värmland att ha transporter från flygplatsen"
(11 min)
Karlstads flygplats. Foto: Andreas Ruuth/Sveriges Radio arkiv.

Idag startar en ny destination från Karlstad flygplats, till spanska Alicante.

Men att ta sig till flygplatsen är svårt, tycker Arvikabon Barbro Åström, som efterlyser en satsning på flygbussar. Och så kan det faktiskt bli i framtiden när det gäller Alicantelinjen, avslöjar flygplatschefen Peter Landmark.

För de reguljära flyglinjerna från Karlstad flygplats, alltså turerna till Stockholm och Köpenhamn, finns anropsstyrda flygbussar. Det innebär att resenärerna på förhand får ringa Värmlandstrafik för att bli upphämtade vid en hållplats.

När det gäller Ryan airs linje till Barcelona körs också flygbussar, en försöksverksamhet som ska utvärderas i höst. Men för chartertrafiken finns inga bussar till flygplatsen, och inte heller för Norwegians nya tur till Alicante.

Tråkigt, tycker Barbro Åström från Arvika, som konstaterar att hennes taxiresa från järnvägsstationen i Karlstad till flygplatsen kan kosta mer än själva flyget till Alicante.

– Det blir hundra kronor dyrare, säger hon.

Hon tycker att det vore bra, både för värmlänningarna och för miljön, med en satsning på flygbussar. Både när det gäller Alicantelinjen och chartertrafiken.

Flygplatschefen Peter Landmark har förståelse för Barbro Åströms synpunkter, och han hoppas också på fler flygbussar framöver.

– I takt med att nya destinationer inom linjetrafiken växer fram så utvecklar Värmlandstrafik den anropsstyrda busstrafiken. Och på samma sätt håller man på att hitta samma typ av lösning för Alicantelinjen, för lågprisflyget räknas per definition som linjetrafik.

När det gäller chartertrafiken säger Lars Bull, Värmlandstrafiks vd, att fritidsaktiviteter inte är bolagets ansvar. Värmlandstrafik har fokus på arbets- och studiependling, det är därför inriktningen på flygbussar gäller just de reguljära flyglinjerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".