Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Lättare att bevisa miljöfarlig eldning

Publicerat söndag 2 juni 2013 kl 13.25
Miljöåklagare Magnus Clase: "Vi får ett klart bevisläge"
(1:27 min)
Det har blivit enklare att utreda miljöbrott. Foto: Scanpix

Det har blivit enklare att utreda miljöbrott, där någon eldat upp sitt avfall i stället för att ta det till återvinningscentralen. Anledningen är ett nytt arbetssätt.

– Sedan en tid tar vi alltid prov på askan, och det skickas alltid till Statens Kriminaltekniska Laboratorium, som talar om för oss vad det finns för farliga ämnen i askan. Det gör att vi får ett väldigt klart bevisläge, säger miljöåklagaren Magnus Clase vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Göteborg.

Det är inte bara privatpersoner som eldar miljöfarligt material. Även företag använder sig av eldning för att bli av med avfall. Det är oftast kommunens miljöinspektörer som får tips om eldningen, och sedan gör anmälan. Och fälls man blir det oftast fråga om dagsböter, eller i företagens fall, en företagsbot.

Några siffror på hur många som fälls har inte miljöåklagre Magnus Clase, men sedan man införde systemet med att alltid analysera askan, menar han att fler ärenden leder till åtal.

– Min känsla är att vi går vidare med fler ärenden, eftersom det blir så tydligt styrkt om det som eldats är farligt eller inte, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".