Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Pastor Bengt Sjöberg ska undervisa Migrationsverkets personal i religion

Publicerat måndag 3 juni 2013 kl 16.51
"Vi från kyrkorna ska också bättra oss"
(12 min)
Pastor Bengt Sjöberg och Tom från Afghanistan. Foto: Louise Uhlin/P4 Värmland.

Att det varit mycket svårt för flyktingar att få asyl i Sverige sen de konverterat till en annan religion har länge kritiserats av kristna samfund. Nu ska Migrationsverkets personal bli bättre på att hantera dessa ärenden. Den 11 juni startar en internutbildning där bland andra Bengt Sjöberg, pastor i Filipstad, kommer undervisa.
- Att bli kristen och konvertera är inte en inträdesbiljett för att få uppehållstillstånd i Sverige idag, säger Bengt Sjöberg.

Ändå kan det vara farligt för konvertiter att återvända till sina hemländer:
- Där sharialagarna gäller anses det att man förråder hela samhället om man konverterar. Det är till exempel dödsstraff i Afghanistan att äga en bibel, berättar Bengt Sjöberg.

I sitt engagemang för flyktingar i Filipstad har Bengt Sjöberg haft många bataljer med Migrationsverket. Inte minst när det handlat om konvertiter. Men nu samarbetar han med myndigheten istället för att tvista. Att flyktingar konverterar till kristendomen har blivit vanligare, och Bengt Sjöberg har många erfarenheter att dela med sig av:
- Jag får telefonsamtal från kyrkor i hela Sverige som hör av sig och vill veta hur man gör och vad man ska tänka på, för det här är helt nytt för dem.

På Migrationsverket har personalen svårt för att avgöra om den asylsökande konverterar av en inre övertygelse, eller för att lättare kunna få asyl. Tidigare har personalen koncentrerat sig att fråga ut den asylsökande i exempelvis bibelkunskap. Nu ska de istället söka efter den inre övertygelsen.
- Nu tittar de mer på kärnan i budskapet, men man kan ju aldrig till fullo utröna vad som finns i en människas inre, säger Bengt Sjöberg som också vill att kyrkorna ska förbättra sig när det gäller konvertiter:
- Det är viktigt att man verkligen lär känna personen, inte bara några månader, och att man har en gedigen undervisning innan dopet som är inträdet i den kristna tron. När vi skriver intyg och dopbevis måste vi vara trovärdiga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".