Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Utbrott av mässling i Värmland

Publicerat onsdag 19 juni 2013 kl 05.45
Ingemar Hallén: "Det är anmärkningsvärt"
(1:23 min)
Biträdande smittskyddsläkare Ingemar Hallén. Foto: Malin Björk/SR

För första gången på mycket länge har ett utbrott av mässling konstaterats i Värmland. Enligt landstingets smittskyddsenhet handlar det om vuxna ovaccinerade personer.

– Vi har två verifierade fall, säger biträdande smittskyddsläkare Ingemar Hallén.

– Vi vet så mycket att de inte har blivit smittade utomlands. Vi håller på med att utreda var de har blivit smittade, det är således inte fastställt, säger Ingemar Hallén, biträdande smittskyddsläkare i Värmland.

Mässling är en allvarlig och mycket smittsam virussjukdom. Den sprids via luften och är en av de mest smittsamma sjukdomar som finns. Komplikationer är ganska vanliga men det är bara i få fall det leder till allvarlig hjärninflammation. Trots de ovanliga med mässlingsfall i Värmland tycker inte Ingemar Hallén att man ska bli orolig, men väl vaksam:

– Vårt råd är att man inför en utlandsresa gärna se över sitt skydd även mot mässling.

Utbrott av mässlingen sker då och då i landet men är ytterst ovanligt i Värmland. Ingemar Hallén har arbetat här sedan 1985 och på frågan om han minns något fall av mässlingen svarar han:

– Nej, jag kan inte påminna mig att jag haft något fall under alla de år jag jobbat. Tittar jag på statistiken är det minst 10 år sedan, förmodligen mycket längre sedan. Så, vi tycker det är anmärkningsvärt att det börjar dyka upp fall igen, säger Ingemar Hallén.

Fakta:
Mässling orsakas av ett virus som tillhör gruppen paramyxovirus. Sjukdomen är en av de mest smittsamma sjukdomar som finns. Mässlingvirus utsöndras med andningsluften och sprids via luften som droppar (aerosol). Mottagliga personer smittas via luftvägarnas eller ögonens slemhinnor. Inkubationstiden är 7-18 dygn, oftast runt 10 dygn
(Uppgifter hämtade från Smittskyddsinstitutet)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".