Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Örebro blir huvudort för Värmlandspolisen

Uppdaterat tisdag 25 juni 2013 kl 15.01
Publicerat tisdag 25 juni 2013 kl 10.35
Polisfacket: "Höga förväntningar."
(1:36 min)
Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

I dag beslutades om ny regionindelning för nya Polismyndigheten, som träder i kraft 1 januari 2015. Idag finns 21 polismyndigheter, i princip en i varje län. Nu bli det istället sju regioner och polisen i Värmland organiseras inom region Bergslagen.

Huvudorterna i de här regionerna blir: Umeå, Uppsala, Örebro, Linköping, Göteborg, Malmö och Stockholm.

Polisregionerna ska ha helhetsansvar för polisverksamheten inom ett angivet geografiskt område. Ansvaret omfattar såväl utredningsverksamhet som brottsförebyggande verksamhet och service, om inte annat bestäms i särskild ordning.

Huvudorterna blir administrativa centrum. Specialistfunktioner kan och bör placeras på andra orter inom regionen, enligt Thomas Rolén som leder Genomförandekommittén för nya Polismyndigheten.

– Det är meningen att polisregionerna ska samarbeta med varandra utan de hinder som dagens myndighetsindelning medför. Så frigörs kraft för att stärka det lokala polisarbetet, nära medborgarna, säger Thomas Rolén enligt ett pressmeddelande.

Beskedet att 21 polismyndigheter ska bli sju regioner var väntat, säger Anette Naesström, ordförande i Polisförbundet Värmland. Och hon tror att förändringen är bra.

-- Poliserna har stora förväntningar och de flesta tror att det kommer att bli bra. Våra poliser ute ser fram emot att vi ska få lika lön i alla regioner. Men det finns en del oro, främst bland adminstrativa avdelningar.

Oron handlar om risken för högre arbetsbelastning och längre arbetsdagar. Polisens mål för omorganisationen handlar om att komma närmare medborgarna och minska revirtänkandet. Anette Naesström tror att de kommer att uppfyllas.

– Man kommer säkert att nå dem, men det kommer att ta tid.

Att Örebro blev huvudort anser hon var väntat.

– Det blir längre till vår ledning och det ser vi som lite tråkigt. Vi hade önskat att det skulle bli Karlstad, men vi förstår att det blir Örebro som ligger i mitten i regionen.

Inte heller tillförordnade myndighetschefen i Värmland, Roy van Dalen, är förvånad över placeringen av huvudorten.

– Vi har en del polisverksamhet som finns där redan idag och vi arbetar tillsammans sedan flera år tillbaka.

Att till exempel utryckningar i Värmland skulle försenas bara för att ledningen ligger i Örebro, tror han inte det finns någon risk för.

– Den nya organisationen ska byggas nerifrån, säger Roy van Dalen.

Här är de sju regionerna:

Polisregion Nord är Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten

Polisregion Mitt är Gävle, Uppsala och Västmanland

Polisregion Bergslagen är Örebro, Värmland och Dalarna

Polisregion Öst är Sörmland, Östergötland och Jönköping

Polisregion Stockholm är Stockholm och Gotland

Polisregion Väst är Västra Götaland och Halland

Polisregion Syd är Kalmar/Kronoberg, Blekinge och Skåne

P4 VÄRMLAND / EKOT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".