Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sommarluffen 2013

Klar-Hälja i Kärnåsen

Publicerat onsdag 10 juli 2013 kl 10.21
Roy Palm ställer ut bilder från förr
(4:20 min)
1 av 7
Sommarluffen sänder idag från Klar-Hälja i Kärnåsen. Foto: Örjan Bengtzing/Sveriges Radio
2 av 7
Sara träffade sin gamla musiklärare Lars Linzie. Foto: Örjan Bengtzing
3 av 7
Per, Elenore, Zandra & Wilma. Foto: Örjan Bengtzing/Sveriges Radio
4 av 7
Jan Bäckström: Foto: Örjan Bengtzing/Sveriges Radio
5 av 7
Roy Palm. Foto: Örjan Bengtzing/Sveriges Radio
6 av 7
Bagerskorna på Kärnåsen. Foto: Örjan Bengtzing/Sveriges Radio
7 av 7
Krister Hammarström. Foto: Örjan Bengtzing/Sveriges Radio

Klar-Hälja är ett 9-dagars arrangemang där vi förflyttar oss drygt 100 år bakåt i tiden. Arrangemanget drar närmare 10 000 besökare under dessa dagar.

Idag liknar Kärnåsen en liten by med sina 30 gamla byggnader men ursprungligt är det en torpstuga från 1860-talet med tillhörande uthusbyggnad, som köptes 1936 av Fritjof Olsson.

Olsson flyttade hit ett stort antal stugor från närliggande byar och fyllde dem med 1000-tals bruksföremål som levandegör människornas livsbetingelser för mer än 100 år sedan.

1957 bildades Norra Råda hembygdsförening. Syftet med föreningen var att kunna överta Kärnåsen och förvalta anläggningen vidare. Övertagandet skedde våren 1959.

1969 sammanstrålade hembygdsföreningens dåvarande ordförande Åke Nyberg med TV-producenten Allan Schulman på Kärnåsen. Allan såg direkt de fina möjligheter för teater som finns på området och kontaktade Gunde Johansson, som skrev bygdespelet "Älvdalssagan". Premiär stod i slutet av juli 1970. Hembygdsföreningens medlemmar fick blodad tand och året därefter utvidgades aktiviteterna till att omfatta nio dagar i följd och arrangemanget fick namnet "Klar-Hälja".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".